Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Nega i vaspitanje mačke / Šta kada mački dosade njene igračke?
Sunday, 08 July 2018 11:53

Šta kada mački dosade njene igračke?

  • Print

Kao i obično, najbolje je sprečiti da do toga uopšte dođe. Nije teško!

 

Ukoliko se pitate zašto mačkama dosadi čak i veliki broj igračaka, pođite od sebe. Da li vam se dešava da i pored preko 100 kanala na TV ne biste gledali nijedan?

Mačkama se dešava slično kada imaju hrpu igračaka ali ih nijedna ne interesuje. Pored tolikog velikog izbora koji je stalno dostupan, mačke postaju nezainteresovane i sve im brzo dosadi. Kada mačka živi samo u kući/stanu, održavanje njene fizičke i psihičke aktivnosti je lakše u teoriji nego u praksi. I veliki pet shop-ovi nude zapravo ograničen broj različitih igračaka. I kada su u pitanju prepuni rafovi, u većini slučajeva su to samo različite boje i veličine, ali je princip igračaka jako sličan i svodi se uglavnom na manji broj različitih. Mačke počnu da se dosađuju i pored pune kutije igračaka koje je brižni vlasnik vremenom nakupio. Toliko mnoštvo vremenom za mačku postane samo deo enterijera, pozadina koju smatraju normalnom, i potpuno nezanimljivom. Kao i ljudi, mačke takođe vole novotarije, da istražuju, da osete novi miris, da pojure novu igračku...

Mozgalica sa hranom za mačke
Improvizovano "saće" u kome ćete mački sakriti granule i pružiti joj odličnu zanimaciju

Poput drugih životinja mačke uče iz novih iskustava što im u prirodi pruža šansu za opstanak. Učenje je otkrivanje novih načina za igru sa starom igračkom i upoznavanje načina za igru sa novom igračkom. Igra stimuliše nervni sistem mačke i održava zdravu kondiciju njihovog tela ali i mozga. Mačke koje imaju ovaj kvalitet života će biti dugovečnije. Sa druge strane one koje su okružene jednim te istim predmetima će gubiti interesovanje i dosađivati se. Dakle, nije dovoljno samo imati pregršt igračaka!

Ono što možete učiniti je da ne držite sve igračke stalno dostupne mački, već da ih "rotirate". Jednostavno, prvo jedne igračke sklanjajte dok su druge dostupne, pa im zamenite mesta nakon mesec-dva. Kada budete izvadili iz ormara te stare, posle nekog vremena mačkama će one delovati mnogo zanimljivije.

Reorganizaciju započnite bacanjem igračaka koje su propale ili vašu mačku u suštini nikad nisu ni interesovale. Dokupite ili napravite par novih igračaka.

Kartonske kutije za mačke
Kartonske kutije za sakrivanje i leteći plišani miševi! :)))

Zatim ih kategorizujte, da mački istovremeno budu dostupne igračka sa kojom se interaktivno igra (u kojoj učestvuje i čovek), zatim igračka sa kojom se mačka sama igra i neka u kojoj miris tj. njuh mačke ima ulogu (npr. igračke/hranilice za skrivanje hrane).

Na određeno vreme rotirajte sklonjene igračke sa onima koje su maci dostupne. Omiljene mačkine igračke joj nemojte sklanjati sve dok ne primetite da joj opada interesovanje.

Mačka u kajaku Cat in a kayak
Nepoznati predmeti za istraživanje su ono što mačke obožavaju - u ovom slučaju Kem sedi u kajaku! :)))

Dopunjujte svoju kolekciju mačjih igračaka kupovinom ili pravljenjem. Budite kreativni, improvizujte. Kombinujte materijale i mirise, mačja trava će pretvoriti najobičniju podvezanu čarapu u sate i sate zanimacije za vašu ljubimicu.

Poenta cele priče je da našim mačkama, koje radi bezbednosti žive u kući, pružimo interesantan, sadržajan i kvalitetan život.

Sledeći put kada budete imali osećaj da nemate šta da obučete ili vam se ne bude gledao nijedan od 150 TV kanala koje imate na raspolaganju - setite se svoje ljubimice. Smislite nove zanimacije i igračke za svoju mačku i provodite više vremena u igri sa njom. To će biti korisno ne samo za njih već i za vas!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121