Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zdravlje mačke / Sečenje noktiju kod mačke
Friday, 16 May 2014 12:46

Sečenje noktiju kod mačke

  • Print

Skraćivanje kandži kod mačke i sve što treba da znate o tome

Kako bi efikasno i bezbedno skraćivali nokte svojoj mački, potrebne su vam oštre makaze, a najbolje je da nabavite posebne makaze napravljene baš za ovu namenu.

Makaze za mačje nokte Gimborn Pure Pretty


Za svaki slučaj, odmah na početku naglašavamo da mačkama koje imaju pristup spoljnom svetu, i koje lutaju po prirodi nikako ne treba skraćivati nokte!

Mački koja živi u prirodu kandže čuvaju glavu i kada sama lovi, a i kada beži od svojih prirodnih neprijatelja, te ih ne treba ni u kom smislu korigovati.

Sa druge strane su kućne mačke koje nemaju pristup spoljašnjoj sredini, ne penju se po drveću i ne troše svoje nokte u dovoljnoj meri. Samim tim, one imaju potrebu da na neki način "oštre" tj. troše i skraćuju svoje nokte, često kod vlasnika izazivajući neprijatne reakcije kada stradaju delovi nameštaja. Kako se zalažemo za odgovorno vlasništvo, pritom mislimo i na ovakve aspekte života sa kućnim ljubimcima.

Pre nego uopšte nabavite mačku ili psa, podrazumeva se da imate u vidu da životinje nisu predmeti nego živa bića. Kućni ljubimci, između ostalih svojih potreba, vole i da grickaju obuću, grebu nameštaj i cepaju zavese. Naravno, što im bolje organizujete vreme i aktivnosti, stradaće će manje nepredviđenih predmeta. U konkretnom slučaju, preporučujemo da mački od najranijeg uzrasta obezbedite više grebalica na par "strateških" lokacija u vašem domu. Grebalice za mačku neće potpuno neutralisati potrebu za "oštrenjem", a njihova glavna namena je da mački pruže idealan materijal za istezanje i "oštrenje" noktiju, koji će ih skrenuti sa vašeg nameštaja.

Sečenje noktiju kod mačke

Ipak, i pored nekoliko grebalica, kućna mačka neće dovoljno trošiti svoje nokte, i biće potrebno da ih povremeno skraćujete.  

Čim čitate ovaj tekst, sva je prilika da svojoj mački do sada niste skraćivali nokte. Poželjno je da mačka ima potpuno poverenje u vas, tj. da se ne oseća nesigurno kada je držite u krilu. Osim u krilu, takođe možete mačku postaviti na sto i ohrabrivati je umirujućim rečima i maženjem.

Ako inače držite makaze u desnoj ruci, počnite tako što ćete levom rukom obuhvatiti mačku i "izvući" njenu levu prednju šapu malo napred. Nemojte šapu podizati previsoko, niti je kriviti. Šapa samo treba da bude u vazduhu. Prstima ruke blago izvršite pritisak na prostor između jastučića i kandže će se "izvući" napred. Sličan postupak važi i za nokte na zadnjim nogama.

Makaze za mačje nokte Gimborn Pure Pretty

Mačke koje imaju totalno poverenje u svog čoveka često vole da se maze ležeći na ležima i protežući se. I taj položaj se može iskoristiti za skraćivanje noktiju. Na vama je da procenite i pažljivo probate.

Kada nokat bude pristupačan, i jasno vizuelno odvojen od same šape, videćete nešto slično fotografiji sa početka teksta. Providan deo nokta se sme seći, dok drugi u kome možete jasno videti krvne sudove ne sme.

Ukoliko se dogodi da povredite deo nokta sa krvnim sudovima, očekujte krvarenje i neprijatnost kod mačke koju će to boleti. Ta povreda jeste neprijatna ali nije preterano opasna. Dovoljno je da na povređeni nokat nanesete antibiotski prah (poput nekadašnjeg Bivacina, danas Baneocin) ili sapun za ruke koji će brzo zaustaviti krvarenje.

Ukoliko mačka nema poverenja u vas, najbolje da vam neko pomogne držeći je za kožu iznad vrata, dok vi držite šapu jednom rukom a makaze drugom. Da smanjili stres kod mačke na najmanji mogući nivo, ne morate skraćivati sve nokte odjednom.

Očekujte da mačka prvih nekoliko puta bude nervozna i da želi da pobegne. Nakon što se uveri da joj tim, za nju neprirodnim, postupkom ne nanosite bol, ona će nevoljno ali ipak dopuštati da radite svoj posao, bez fizičkog opiranja. Pogledajte samo kako Zdrava maca na ovoj fotografiji posmatra makaze, iako je navikla na ovu proceduru... :)

Da se vratimo na početak teksta. Kako se mačke razlikuju prema fizičkoj aktivnosti i životnom okruženju, teško je reći na koliko vremena im treba seći nokte. To ostavljamo na vama da procenite, i pažljivo i bez nervoze naviknete svoju mačku na "manikir i pedikir" tretman.

Kod određenog broja mačaka nokti su jako tamni, skoro crni. Kod njih nećete jasno videti providan deo nokta i gde se završava krvni sud. U tom slučaju, skraćujte samo oštri vrh nokta, tako da ne odsečete više od 2mm. 

Naravno, napišite nam svoja iskustva i pitajte za svaku nedoumicu! :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121