Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Hrana za mace / Zdravlje / Kako sprečiti gojenje mačke?
Tuesday, 14 October 2014 02:00

Kako sprečiti gojenje mačke?

  • Print
Gojaznost direktno ugrožava zdravlje i skraćuje život Gojaznost direktno ugrožava zdravlje i skraćuje život

Debela mačka ne može biti zdrava mačka.

Svaka mačka treba da ima unos hrane u skladu prema svojim aktivnostima i potrebama. Uprkos tome, podaci govore da 25 do 40% mačaka koje posete veterinara (u zavisnosti od države) imaju povećanu telesnu težinu. To su po pravilu u pitanju kućne, sterilisane, starije i/ili mačke koje se slabije kreću iz drugih zdravstvenih razloga.

Kako bi mačka i dalje bila sita i zadovoljna količinom unete hrane preporučljivo je davati hranu koja ima manji energetski sadržaj. Zbog potencijalnih problema koje izaziva kod kućnih mačaka prekomerna težina izaziva sve veću zabrinutost veterinara.

Kod kućnih mačaka fizička aktivnost je veoma važna
Od najveće važnosti je obezbediti kućnim mačkama odgovarajuću zanimaciju i fizički aktivnost.

Objašnjenje učestale pojave prekomerne težine se nalazi u više faktora: mačka je postala gradska tj. kućna životinja, često je sterilisana, ima ograničen pristupom ili uopšte nema pristup spoljašnjoj sredini, što sve dovodi do promene u njenim energetskim potrebama. Kada ima pristup spoljašnjoj sredini, mački teškoj 4kg treba oko 300 kcal/dan, a u zatvorenom prostoru njena potrebe jedva dostižu 200 kcal/dan, odnosno trećinu manje.
Sem toga, neaktivna mačka kojoj se daje bogata mastima I energetski jaka hrana ad libitum je manje u stanju da reguliše količinu koju unese.

Osim lepote njene figure, najviše je u opasnosti da bude ugroženo zdravlje mačke. Prekomerna težina je zaista rani znak gojaznosti a gojaznost je povezana sa mnogim drugim zdravstvenim rizicima: dijabetesom, kamen u bubregu ili bešici, bolom u zglobovima, kožnim bolestima...

Kako proceniti prekomernu težinu mačke?

Čak i bez merenja težine mačke, pokazatelji njene prekomerne težine se mogu primetiti i najobičnijim milovanjem i posmatranjem.

Njena rebra i kičma ne treba da se vide ali treba da budu lako opipljivi. Kada se mačka posmatra iz profila ili sa gornje strane, njen “struk” tj. stomačni deo treba da bude jasno vidljiv, a iz profila stomak ne treba da bude opušten. Ukoliko abdomen izgleda raširen i vi morate da gurnete prst kako bi dodirnuli rebra, neophodna je da reagujete bez odlaganja.

Mačka idealnu težinu dostiže na kraju perioda rasta, između 8 i 12 meseci života. Ta težina se može pokazati prilično korisnom kao uporedna tačka za ceo život mačke, jer vi treba da se trudite da održite tu njenu idealnu težinu, bez obzira na njen način života.

Ukoliko i dalje niste sigurni kako to tačno treba da izgleda, ilustracija dole vam može pomoći da određite da li vaša mačka ima idealnu, manju ili veću telesnu težinu. 

Kako odrediti idealnu težinu mačke
1. Neuhranjena
- Rebra, kičma i karlične kosti su izrazito vidljivi (kod kratkodlakih mačaka)
- Vidljiv gubitak mišićne mase
- Nema opipljivih slojeva masnoće na rebrima.

2.  Mršava

- Rebra, vrh kičme i karlične kosti su vidljivi.
- Primetno udubljenje u predelu abdomena.
- Nema opipljivih slojeva masnoće na rebrima.

3. IDEALNA TEŽINA MAČKE
- Rebra, kičma i karlične kosti nisu vidljivi ali se lako mogu opipati.
- Vidljivo udubljenje u predelu abdomena.
- Tanak sloj masnog tkiva opipljiv na rebrima.

4. Povećana težina
- Rebra, kičma i karlične kosti se teško mogu napipati.
- Udubljenje u predelu abdomena nije vidljivo.
- Masne naslage vidljive u leđnom predelu i korenu repa.

5. Gojazna mačka
- Velike naslage masnog tkiva na grudnom košu, leđnom predelu i korenu repa.
- Vidljivo rastegnut abdomenalni predeo. (stomak)

Fizička aktivnost je najbolja preventiva gojaznosti kod mačaka

Pojava prekomerne težine je daleko češća kod neaktivnih mačaka u poređenju sa onima koje mogu da izlaze napolje. Dobro uhranjena mačka sa pristupom spoljašnjoj sredini će loviti najmanje četiri sata dnevno. Znajući to možemo zaključiti koliko je važno za mačku koja ne izlazi napolje da ima priliku da ispuni svoje potrebe vezane za njen lovački instinkt: igranje, jurenje, penjanje, skakanje...

Dosada je jedan od najboljih prijatelja prekomerne težine!

Mačje “drvo”, grebalice, igračke i svakodnevna pažnja, u kombinaciji sa vrhunskom hranom prilagođenom kućnom životu će predstavljati dobro rešenje za sprečavanje prekomerne težine kod mačke.

Što se tiče “poslastica”, najbolje je potpuno ih izbaciti iz upotrebe. Ukoliko ih ipak dajete svojoj mački, gledajte da se uklapaju u njene nutricionističke potrebe i uračunajte ih u ukupna dnevni unos kalorija. U praksi to znači da smanjite davanje redovne hrane u vrednosti datih poslastica.

Kućni život često ide uporedo sa sterilizacijom, a mnogi vlasnici mačkama ostavljaju hranu ad libitum (da jedu po želji koliko hoće). Mačka tako može povećati dnevni unos hrane za 20% veoma brzo, iako je smanjila svoju potrošnju energije za oko 30%. Ovo je direktan (i najčešći) put do prekomerne težine. Praćenje težine mačke u kombinaciji sa odgovarajućom hranom prilagođenom njenim smanjenim energetskim potrebama (kao sterilisane mačke) će pomoći da se održi idealna težina i očuva zdravlje.


 

Ukoliko imate kućnu mačku koja nema redovnu fizičku aktivnost, preporučujemo vam da joj obezbedite hranu koja je u svakom pogledu prilagođena njenim potrebama. 

Royal Canin Indoor vrste hrane sadrže imaju energetski sadržaj, olakšavaju izbacivanje progitanih dlaka i korišćenjem posebnih sastojaka smanjuju neprijatan miris stolice.

Hrana za kućne mačke Royal Canin

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121