Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / 5 destinacija gde mačke zasenjuju turističke atrakcije!
Wednesday, 30 August 2017 07:18

5 destinacija gde mačke zasenjuju turističke atrakcije!

  • Print

Od kada to decu interesuje istorija? Čekajte, polako, stanite, mjau!

Cele porodice stiskaju se kod stubova na trgu Largo Argentina u Rimu, izvijajući glave prema udubljenju u zemlji. Rim je prepun podzemnih prolaza od kojih su mnogi od istorijskog značaja, ali je ovaj posebno važan. U njemu se nalaze ostaci pozorišta i hrama u kome je ubijen Julije Cezar.

Ali deca nisu došla zbog imperatora ubijenog 44 godine p.n.e. Ne, deca su došla zbog mačaka!

1. Rimske ruševina sa mačkama

Arhitektonski ostaci u Rimu su omiljeno sklonište uličnih mačaka. Takođe, po celom gradu možete kupiti razglednice sa natpisom "Gatti di Roma" (Rimske mačke). Ostaci teatra na trgu Largo Argentina predstavljaju otvoreni azil. Ulične mačke dobijaju hranu i vodu na ovom mestu praktično od njihovog otkrića dvadesetih godina XX veka. Tokom devedesetih godina finansijska inekcija stiže u lokalno udruženje Torre Argentina Roman Cat Sanctuary, a novac im je omogućio da više mačaka bude uhvaćeno, sterilisano i vraćeno u koloniju. Danas se hiljade sterilizacija sprovodi svake godine, a od početka 2000. godine bilo ih je čak 30 hiljada!

Largo Argentina u Rimu

 

2. Japanska mačja ostva

Da, množina je u pitanju. Ostrva. Taširodžima jeste najpoznatije japansko mačje ostrvo. Danas ga češće zovu Ostrvo mačaka nego po njegovom pravom imenu.
Psima je još odavno zabranjen pristup na Taširodžimu. Interesantno, mačja populacija na ostrvu višestruko nadmašuje broj ljudskih stanovnika. O mačkama brinu lokalni ribari koji veruju da će imati dobar ulov ako ispred mačjih svetilišta ostavljaju ribu.

Najistaknutija građevina na ostrvu, zgrada Manga ima par uspravnih "ušiju", posvećenih mačkama koje donose sreću ovom ostrvu.

O tome smo vam već pisali u tekstu "Ostrva mačaka u Japanu".

Drugo japansko ostrvo, Ainošima, je udaljenije, i do njega se dolazi nakon 20 minuta vožnje feribotom iz mesta Fukuoka. Grupa razigranih mačaka provodi vreme u luci, čekajući sledeći ribarski čamac ili trajekt. Zanimljivo, na ovom ostrvu ima dve pogodnosti za mačke, jer je ono veoma popularna lokacija za ljubitelje ptica koji dolaze da ih posmatraju. Istina, mačke više vole da sa pticama rade nešto drugo...

Mačje ostrvo Ainošima u Japanu

 

3. Houtong, Tajvan

Grad pored reke Houtong je slučajno postao poznat po mačkama. Nekada se tu nalazio najveći rudnik uglja na Tajvanu. Kada je rudnik zatvoren krajem devedesetih, broj stanovnika je drastično opao. Tada su došli neki novi, čupavi stanovnici a istovremeno je osnovan ekološki park na lokalitetu rudnika. Njegova namena je bila da pokaže istorijat grada i okolnih brda vezanih za rudno bogatstvo. Ipak, posetioci uglavnom dolaze da fotografišu preko 120 veselih mačaka koje se izležavaju po "Mačjem selu" i uživaju u pažnji i poslasticama koje im donose turisti.

Blizina glavnog grada i direktna linija vozom obezbeđuju neprekidan priliv turista svakog vikenda. Mačke su navikle na fotografisanje a njihovi portreti često se mogu videti na društvenim mrežama.

Mačje selo na Tajvanu

 

4. Kalkanske mačke (Turska)

Odmaralište na turskoj Tirkiznoj obali, Kalkan, je još jedna turistička destinacija sa aktivnim udruženjem koje brine o njima. Osnovana 2008. KAPSA je volonterska organizacija koju čine lokalni ljubitelji i doseljenici koji hvataju ulične mačke (i pse). Organizacija obezbeđuje njihovu sterilizaciju i osnovnu zdravestvenu zaštitu, a zatim ih vraća na teren gde su nađene. Turisti ljubitelji mačaka redovno na svojim letovanjima pomažu volonterima, i dele svoja iskustva i fotografije na Facebook stranici "Prijatelji KAPSA". Kada preko zime nema turista, ova organizacija hrani i brine o više od 1000 mačaka, oslanjajući se na donacije kako bi finansirala svoje aktivnosti. Fotografi imaju priliku da slikaju mačke širom Kalkana, kako dremaju na peškirima, korpama za voće ili dok se rashlađuju u klimatizovanim prodavnicama.

Nekoliko mačaka se uvek mota oko stare džamije, pored plaže, i tu poziraju fotografima.

Kalkanske mačke u Turskoj

 

5. Hemingvejeve mačke na ostrvima Floride

Ernst Hemingvej je za života zaradio reputaciju jednog od najvećih svetskih pijanaca. Postoji čak i njegova figura kako se oslanja na šank u kafiću u Havani.

Nešto manje je poznato da je Hemingvej bio veliki ljubitelj mačaka. Kuća i muzej Hemingveja na Ki Vestu (Key West, Florida) su prepuni starog nameštaja i umetničkih dela. U nekim sobama se čini kao da je veliki pisac upravo izašao na kratko napolje, iako je umro još 1961. Njegova kuća, stara preko 150 godina je i dalje dom, ali koloniji polidaktilnih mačaka. Polidaktili su mačke koje imaju na šapama po 6 prstiju.

Hemingvej je dobio belu polidaktil mačku po imenu Snoubol (Grudva) tridesetih godina prošlog veka. Neki od njenih naslednika su među pedesetak mačaka koje danas žive u, i oko te istorijske kuće...

Hemingvejeve mačke na ostrvima Floride

 

Korisni linkovi / izvor informacija:
Rimske mačke
Houtong Eko park
KAPSA udruženje za zaštitu mačaka

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121