Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Muzika za mačke!
Saturday, 17 October 2015 10:40

Muzika za mačke!

  • Print

Album "Muzika za mačke" biće pušten u prodaju u novembru 2015.

Mačke reaguju na različite zvukove, od kojih neki imaju veoma umirujuće dejstvo, pa je bilo pitanje vremena kada će se neko odlučiti da komponuje muziku za njih. Čelista Dejvid Teje (David Teie) je veliki ljubitelj mačaka, i uradio je upravo to!

Interesantno, on je svoje prve kompozicije za mačke napisao još 2008. godine, ali nije previše ozbiljno uzimao celu stvar dok nije čuo za naučnu studiju o mačkama i muzici. Kompozitor je želeo da stvori 40 minuta muzike za ceo album koji bi vlasnici mogli da kupe svojim mačkama, ali pošto je prošlo 7 godina kako je napisao "mačju stvar", brinuo se da sada neće moći to da ponovi. Srećom, višenedeljno porodično putovanje u Prag sa porodicom, je pomoglo, i uspeo je da probije stvaralačku blokadu!

"Shvatio sam da mogu da napišem muziku koja će doneti zajedničko emotivno iskustvo mačkama i njihovim ljudima", kaže čelista. "Počeo sam da pišem muziku za mačke u kojoj bi i sam uživao dok je slušam."

Veliko interesovanje kod izdavača rezultiralo je da firma u kojoj radi kompozitorov sin čak ponudi besplatnu promociju za album "Muzika za mačke" (Music for cats). Marketinški tim kompanije "Anomaly" je nedugo zatim stupio u kontakt sa vlasnicima nekih poznatih internet mačaka, te je dogovoreno da se njihovim ljubimicama pušta ovu muziku, i da se snime njihove reakcije.

Evo kako su mace reagovale na muziku posvećenu baš njima:
Da li ćete nabaviti ovaj album svojoj mački? Napišite nam u komentarima šta mislite o svemu ovome.Na početku teksta smo pomenuli naučnu studiju o mačkama i muzici. Ceo projekat su pokrenuli dr. Čarls Snoudon (Charles Snowdon), profesor psihologije i zoologije na Univerzitetu u Viskonsinu (S.A.D.) i njegova koleginica, psihološkinja Megan Sevidž (Savage). Oni su u saradnji sa kompozitorom Dejvidom odlučili da napišu mačje pesme od zvukova mjaukanja, predenja i drugih zvukova mačje komunikacije.

Muzika za mačke

"Bili smo motivisani da napravimo muziku za mačke iz dva razloga. Prvo, mnogi vlasnici kažu da puštaju muziku sa radija svojim mačkama kada su odsutni iz kuće, pa smo se zapitali da li ima ikakve koristi od toga. Drugo, razvili smo teoriju koja ukazuje na to da, pored ljudi, i druge životinjske vrste mogu uživati u muzici, ali da ta muzika mora biti u rasponu frekvencija koji konkretna životinjska vrsta inače koristi za komunikaciju i u ritmovima koje oni inače koriste."

Istraživanje o mačkama i muzici, nedavno odobreno i objavljeno u naučnom biltenu "Primenjena bihejvioralna nauka o životinjama" (Applied Animal Behaviour Science), sprovedeno je u domovima 47 domaćih mačaka pod budnim okom njihovim vlasnika. Tokom eksperimenta, mačkama su puštane dve kompozicije "Rastijeva balada", i "Kozmov vazuh". Nakon njih puštane su dve "ljudske pesme", "Elegie" od Gabriel Fauré-a i Bahova "Air on a G String”. Dve potonje melodije su poznate da imaju umirujuće dejstvo na ljude.

I, kakvi rezultati su dobijeni?

Mačke, od kojih su većina od mešanih predaka, su praktično ignorisale ljudske kompozicije, ali su trljale glave o zvučnike dok su slušale mačje kompozicije. Kao što svi vlasnici mačaka znaju, trljanje glave na mačjem "govoru tela" iskazuje privrženost, i potvrdu "vlasništva" mačke nad objektom trljanja. Trljanje glave o zvučnik za vreme mačjih kompozicija? Definitivno je u pitanju znak da mačke žele da poseduju tu muziku! Ovakvo ponašanje nije zabeleženo kada su im puštane "obične" muzičke kompozicije Baha i Faurea.

Muzika za mačke

Zaključci studije

• Muzika se često koristi za obogaćivanje života životinjama, ali su rezultati često kontradiktorni
• Predstavljamo teoriju o muzici prilagođenoj određenoj životinjskoj vrsti i testiramo je na domaćim mačkama
• Mačke više reaguju na muziku posebno pisanu za određenu vrstu životinja nego na "ljudsku muziku"
• Posebna muzika za određenu životinjsku vrstu će pre imati pozitivno dejstvo na životinje od "ljudske muzike".

Sažetak studije

Mnoga istraživanja su pokušala da upotrebe muziku kako bi se uticalo na ponašanje životinja, međutim, ove studije su često dovodile do kontradiktornih ishoda. Mi smo razvili teoretsku platformu koja ima hipotezu da, kako bi muzika imala dejstvo na druge životinjske vrste, ona mora biti u rasponu frekvencija i sa sličnim ritmovima poput onih koje svaka od tih vrsta inače koristi za komunikaciju. Mi smo koristili ovu platformu za komponovanje muzike koja je prilagođena vrstama, za nekoliko konkretnih vrsta životinja. U ovom istraživačkom radu, stvorili smo ovaku "prilagođenu vrsti" muziku za domaće mačke i testirali tu muziku u poređenju sa sličnim dejstvom komponovanu za ljude.

Puštali smo dva primera "muzike za mačke" nasuprot dva primera "ljudske muzike", i procenili smo ponašanje i vreme reakcije mačaka na svaku numeru. Mačke su pokazale da znatno više preferiraju i da ih više interesuje muzika prilagođena vrsti životinja u odnosu na ljudsku muziku, a na nju su i daleko brže pokazivale interesovanje. Mlađe i starije mačke su brže reagovale na "mačku muziku" nego mačke srednjih godina. Rezultati ukazuju na nove i adekvatnije načine korišćenja muzike kao zvučnog obogaćivanja života životinja.

Ukoliko želite da pročitate kompletan tekst o ovom istraživanju otvorite ovaj link.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121