Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zanimljivosti / Zabava / Morska mačka? Ne nego jaguar koji roni! (VIDEO)
Monday, 03 August 2015 10:35

Morska mačka? Ne nego jaguar koji roni! (VIDEO)

  • Print

Ovaj veličanstveni jaguar roni kao da se rodio u vodi, zadržavajući dah i duže od 30 sekundi!

Uz neke izuzetke (savana, norveška šumska, maeine coon, turska van, sibirska...) domaće mačke nisu poznate po tome da mnogo vole vodu.

Bez obzira na to, neke vrste velikih mačaka vodu gledaju kako sastavni deo svoje životne okoline i često je koriste za lov. Sigurno ste do sada viđali fotografije tigrova, leoparda ili jaguara u vodi.

Interesantno je što do sada nismo imali video snimak u kome jaguar roni, igra se pod vodom, i pliva opuštenim pokretima koji govore da zaista uživa u tome. Igrajući se sa komadom hrane, jaguar roni držeći dah više od pola minuta!

Mačka sa slike vam lični na leoparda? Pitate se u čemu je zapravo razlika između leoparda i jaguara? Da li su oni ista vrsta mačaka?

Na prvi pogled bi se lako mogle pomešati ove dve vrste velikih mačaka. Ipak, postoje mnoge razlike.

Jaguar živi u Americi, dok leopard nastanjuje Bliski Istok sve do Afrike pa ga neki nazivaju i "mačkom Starog sveta".

Mužjak leoparda može dostići težinu od 80, a ženka 60kg, dok mužjak jaguara poraste do 120kg, a ženka do 90kg. Jaguar je treća po veličini mačka na svetu, iza tigra i lava a leopard zauzima četvrto mesto po veličini u mačjem svetu.

Šare jaguara imaju veće "rozete" sa tačkom u sredini, dok leopard ima jednostavne šare bez centralne tačke u sredini.

Šare leoparda i jaguara se razlikuju

Kada je fiziologija u pitanju, jaguari brže rastu, brže postaju nezavisni od roditelja i ranije postaju seksualno zreli. U prirodi leopard živi od 12-17 godina dok jaguar živi od 13-15 godina.

Zahvaljujući svojoj veličini, jaguar prestavlja osetno snažniju životinju od ove dve. Jaguar je i vlasnik titule najjačeg ugriza od svih sisara, sa preko 900kg pritiska koliko su njegove čeljusti u stanju da pritisnu.

Oblik i veličina glave jaguara i leoparda se dosta razlikuju. Zbog različitog načina lova, jaguar ima dosta šire čelo i vilicu.

Jaguar spava

Jaguar ima abdomen koji podseća na bure, pa pripadnici ove vrste mačaka skoro uvek izgledaju kao da su se upravo najeli ili da su trudni. Leopard je često veoma vitke građe.

Kada je u pitanju penjanje na drveće, u literaturi se obično pominje da jaguari retko to čine, tj. samo kada su u opasnosti. Međutim, neki prirodnjaci poput Adama Banistera (Adam Bannister), tvrde da je u pitanju samo mit, i da se jaguari redovno penju po drveću i bez ikakve spoljne opasnosti. Po tom pitanju oni nisu spretni poput leoparda, niti na drveću provode puno vremena, ali su savršeno sposobni da to čine.

Upravo iz tog razloga je interesantno uporediti i njihove dužine repova: leopard koji je često na drveću ima dug rep (koji mu pomaže u održavanju ravnože), dok jaguar ima kraći rep što ukazuje da mu penjanje po drveću nije prioritet u životu. Razlozi su prilično jednostavni, u životnoj okolini jaguara nema drugih predatora, dok leopard mora da sklanja svoju lovinu sa zemlje kako bi je sačuvao od lavova, hijena i divljih pasa.

VODA
Leopard ne voli vodu! Svaki leopard izbegava ulazak u vodu ako je ikako moguće. Jaguar, poput tigra je i više nego raspoložen da provodi vreme u vodi, vrebajući plen, rashlađujući se ili preplivavajući na drugu stranu vodene površine koja mu je na putu.

Druge razlike u navikama između ovih velikih mačaka nisu toliko izražene.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121