Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Nega i vaspitanje / Kako odabrati pravu mačku za sebe?
Saturday, 18 January 2014 10:48

Kako odabrati pravu mačku za sebe?

  • Print

Domaća ili rasna, dugodlaka ili kratkodlaka, mužjak ili ženka, mače ili odrasla maca?

Kada birate mače ili mačku, veoma je važno da u obzir uzmete određene aspekte svog načina života kako bi nabavili mače koje će se najbolje uklapati. Evo nekih pitanja koje bi bilo poželjno postaviti sebi pre donošenja odluke:

Da li ste pasivna i inertna ili fizički veome aktivna osoba?
Mačići uglavnom imaju više energije, radoznaliji su i zahtevaju veću pažnju dok su odrasle mačke uglavnom mirnije i više vole da se sklupčaju na toplom mestu. Odrasla mačka može biti savršen ljubimac za vas ukoliko ste osoba koja najviše voli da se u večernjim satima posadi ispred TV aparata prijatnim i mekim "grejačem krila". Odrasle mačke i dalje imaju dovoljno godina života pred sobom i izgrađen karakter koji ih čini idealnim ljubimcem za vas. Mačići mogu biti dobar izbor ukoliko imate dovoljno vremena da im posvetite kroz igru i interakciju.

Koliko ljudi i drugih životinja ima u vašem domaćinstvu?
Neke starije mačke mogu patiti od posledica stresa zbog novog mačeta ili druge odrasle mačke. Važno je uzeti u obzir karakter postojećih kućnih ljubimaca u vašem domu i njihov nivo tolerancije prema drugim životinjama. Razmislite o nabavci malo starijeg mačeta ili mlađe odrasle mačke koja je već pravilno socijalizovana i koja će se lakše uklopiti u vaš dom. Veoma je važno, ukoliko u domaćinstvu ima dece, da ona razumeju kako se pravilno odnosi prema mačetu. Predlažemo čitanje knjiga o mačićima pred spavanje ili zajedničkog pregledanje sadržaja koji se odnose na ovu temu na internetu. Ovo će pomoći svim članovima porodice i mačkama da se priviknu jedni na druge, a pritom će sam proces privikavanja predstavljati interesantnu aktivnost za celu porodicu.

Da li imate vremena za dugu dlaku?
Dok dugodlake mačke donose egzotičan izgled, one zahtevaju svakodnevno češljanje kako bi se izbeglo zapetljavanje dlake i bolni čvorići. Kratkodlake mačke takođe zahtevaju četkanje ali ne tako često, a ponekad je i dobro maženje niz dlaku dovoljno da se odstrane mrtve dlake i one koje samo što nisu otpale.

Duga dlaka persijske mačke traži pažljivo raspetljavanje češljem svakoga dana. Dlaka se nakon toga četka i provetrava. Kod kratke i polegle dlake poput one kod sijamskih ili abisinskih mačaka, nekoliko jačih prelaza rukom niz dlaku su sve što je potrebno. Upotreba meke četke svake nedelje je potrebna kod dlake srednje dužine poput one koju imaju Maine Coon mačke. Isto se odnosi na kratku dlaku sa poddlakom, poput one kod egzotičnih kratkodlakih mačaka.

Vremenska količina nege dlake koja vam odgovara će pomoći u određivanju da li vam više odgovara dugodlaka ili kratkodlaka mačka.

Duga dlaka persijske mačke zahteva puno pažnje i vremena


Rasna ili domaća mačka?
Postoje mačke raznih boja, jednobojne (žute, crne, srebrne, krem, sive), sa šarama po krznu (tabby, calico ili tortoiseshell), i raznih rasa, od domaćih do čistokrvnih.
Pedigrirana mačka, rođena uparivanjem jedinki odabranih od strane odgajivača, i pravilno socijalizovana sa sobom donosi garantovane morfološke kriterijume koji su zacrtani u standardu rase. Isto važi i za njene glavne karakterne osobine.

Izbor mačke sa rodovnikom uključuje odluku kakvog kućnog ljubimca želite. Elegantnog poput abisinke, punog oblina poput britanske kratkodlake ili impozantnog i mirnog poput maine coon mačke. Različite rase mačaka nude takve raznolikosti da zaista vredi sakupiti detaljne informacije o tome. Felinološka društva, izložbe i odgajivači su prava mesta za dobro informisanje.

Odlazak na izložbu mačaka je idealna prilika da se nauči puno o različitosti i lepoti svih vrsta mačaka na jednom mestu, uz šansu da se uživo popriča sa prisutnim odgajivačima.

Kada su u pitanju domaće mačke, iako je teško znati njihove pretke, učestvovanje u njihovom formiranju i posmatranje kako im se razvijaju individualne karakterne osobine ima svoje prednosti. Sem toga, usvajanjem mačeta domaće mačke i odgovornim vlasništvom ćete direktno učestvovati i u rešavanju problema napuštenih životinja. I ono najvažnije - spasićete jedan život i učiniti dobro delo :)


Šta vi mislite o odabiru mačaka, da li na ovom spisku nedostaje nešto?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121