Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Zanimljivosti / Robot maca za bake i deke - dobra ideja ili ne?
Monday, 23 November 2015 14:16

Robot maca za bake i deke - dobra ideja ili ne?

  • Print

Upravo je lansiran novi robot kućni ljubimac, a ovog puta je u pitanju mačka a ne pas.

Verovatno se sećate psa-robota Aibo-a kojeg je davne 1999. na tržište izbacio Sony. To je iz današnje perspektive bilo "kameno doba" elektronike ali je u svoje vreme to zaista bila izuzetna igračka.

Kompanija Hasbro, svetski gigant u proizvodnji najrazličitijih vrsta igračaka za decu i odrasle, upravo je predstavio svoju viziju mehaničkog kućnog ljubimca za starije osobe - svojevrsnog mačjeg robota!

Prema njihovim rečima ove igračke su napravljene sa željom da donesu prijatnost, druženje i zabavu starijim osobama. Uz realističnu dlaku, predenje i mjaukanje  - i senzorima koji reaguju na maženje, češkanje i zagrljaje poznatim mačjim pokretima - igračke iz programa "Kućni ljubimci" (Companion Pets) donose umirujuće, pozitivno iskustvo koje inspiriše osmehe, smeh i lepe uspomene ljudima svih uzrasta.

Mačka robot igračka za starije

Mačka robot igračka za starije

JOY FOR ALL igračke roboti izgledaju, zvuče i na dodir jako liče na prave mačke (!?) Kompanija dalje tvrdi da su takođe i mnogo više od mekog krzna, umirujućeg predenja i prijatnog mjaukanja.

Ugrađeni senzori reaguju na pokrete i dodir, dok mjukanje i predenje verno oponaša frekvenciju i vibracije mačke.
Iako na prvo gledanje ovog video snimka stvar zaista izgleda bizarno, pokušajte da celu priču posmatrate iz drugog ugla.

Sa jedne strane svima je normalno da deca imaju igračke. Sa druge strane se čudimo igračkama za ljude koji su u poznim godinama.

Mačka robot igračka za starije

Iskreno govoreći, sigurno znate da su bake i deke često detinjaste. Jednostqvno, čovek u poslednjoj fazi života po nekim stvarima "vraća" u dečju fazu, što nije ništa strašno već sasvim normalno. Ovu igračku ne treba posmatrati kao zamenu za živu mačku, kao što od automobilčića kojim se dete igra ne treba očekivati da nas preveze na more.Tu takođe treba imati na umu i osobe koje iz zdravstvenih razloga nisu u stanju da se brinu o bilo kom živom biću i njegovim fiziološkim potrebama.

Na kraju, igra i interakcija same po sebi su korisne za održavanje psihičkih i motornih funkcija, tako da zapravo ideja uopšte nije loša. Potpisnik ovih redova započeo je pisanje ove vesti sa osećajem zbunjenosti i nedefinisanog osećanja negacije prema igrački koja imitira kućnog ljubimca. Moram priznati da završavam sa potpuno drugačijim stavom odobravanja.

Mačka robot igračka za starije

Mačka robot igračka za starije Hasbro

 Kada se "pomazi" po obrazu, igračka gura glavu u ruku vlasnika. Ako joj neko češka vrat ili leđa, mačka robot veselo prede.

 

Mačka robot igračka za starije Hasbro


Ako vlasnik duže vremena miluje igračku mačku, ona će se izvrnuti na leđa otkrivajući svoj stomak za gnjavljenje. Što je vlasnik više miluje, igračka postaje sve smirenija, pa čak i zatvara oči i dremka!

Mačka robot igračka za starije Hasbro

Ukoliko mačku-robota ne dirate neko vreme, ona "zaspi". Ko hoće da je probudi, dovoljno je da je nežno dodirne po leđima. Čak i najblaža vibracija nekoga ko prolazi je takođe može probuditi.

Zanima nas šta vi mislite o ovome? Napišite nam, u komentarima!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121