Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Nega i vaspitanje / Zašto laser možda nije dobar za vašu mačku? (Nije ono što mislite!)
Tuesday, 20 September 2016 07:43

Zašto laser možda nije dobar za vašu mačku? (Nije ono što mislite!)

  • Print

Prvo na šta čovek pomisli je opasnost samog lasera za oči mačke. Ali nije to jedini problem...

Naravno, ako se kojim slučajem niste sigurni da li je laser opasan za oči - DA, opasan je. Naravno da nećete namerno usmeravati zrak lasera direktno u oči mačke, ali postoji još jedna problematična strana ove igračke.

Drugi, manje očigledan potencijalni problem nije fizičke već psihičke prirode. Radi se o tome da igranje sa laserom vašoj mački vrlo lako može da donese frustraciju i nezadovoljstvo.

Kada mačka vidi svetleću tačku koju pravi laser, ona potpuno zaboravlja na sve drugo i potpuno se posvećuje "hvatanju". I upravo je u tome problem, što nema šta da se "ulovi", pošto je u pitanju neuhvatljivi zrak svetlosti. I po svemu sudeći, problem u njenoj glavi stvara nedostatak te završnice lova koju mačka iznova doživljava kada god pokuša da uhvati laser.

Mačke obožavaju lasere

Mačke obožavaju da jure svetlost lasera

Mačke instinktivno jure jarku tačku svetla najpre jer se ona obično brzo kreće, i na taj način pokreće u njima lovački instinkt. Nepravilno i brzo kretanje laserskog svetla direktno "pogađa" mačju potrebu za lovom i ona tome ne može da odoli - jednostavno mora da pojuri svetleću tačku.

Prema rečima poznatog veterinara Dr. Martija Bekera (Marty Becker) stvar nije tako jednostavna.

"Kao i kada su u pitanju mnoge druge teme, postoji pozitivna i negativna strana. Za mnoge mačke je laser odličan način da se fizički aktiviraju. Kod mačaka koje žive u zatvorenom prostoru, svaka igračka koja ih podstiče na kretanje i trošenje energije je pozitivna stvar. Sa druge strane, kod nekih mačaka ova igračka ima etiketu krivca za nastajanje kompulsivnog ponašanja kao što je prekomerno lizanja dlake. 

Većina ljudi brine o bezbednosti korišćenja samog lasera, i jasno je da ne treba usmeravati njegov zrak mački u oči. Ukoliko zrak pređe preko oka u deliću sekunde, on ne predstavlja opasnost. Međutim, laser koji mačka juri i stigne, ali nije u stanju da uhvati, može predstavljati potencijalni problem. Naime, mačka se uzbudi sa ciljem da ulovi nešto, ali iznova se na kraju jurnjave ne događa ništa. Čak i u prirodi mačka povremeno uhvati svoj plen, što nikada nije slučaj kada je u pitanju laser!"

Sakrivanje hrane mački
Sakrijte mački hranu pa joj laserom pokažite gde je - i eto rešenja! :)


I dok se većina mačaka smiri od lovačkog uzbuđenja bez posledica, neke preusmeravaju svoju frustraciju na ponašanje koje može naneti štetu njima ili drugima. Srećom, postoji rešenje!

Nakon što ste svoju mačku istrčali laserom, promenite igračku, i pređite na nešto što se može uhvatiti i "ubiti", poput miša na kraju pecaljke. Vaša mačka će tako dobiti željenu završnicu lova, uz mogućnost da grize i grebe svoj "ulov".

Za kraj, ako vašu mačku nijedna druga igračka ne uzbuđuje kao što to čini laser, probajte da sakrivate granule hrane po prostorijama, i povremeno u igri svetlost lasera usmerite na njih. Maca će se prijatno iznenaditi, i neće biti nikakvog stresa! :)

Problem rešen!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121