Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Zanimljivosti / Zamor mačjih brkova? Ne, nije šala!
Friday, 13 April 2018 18:28

Zamor mačjih brkova? Ne, nije šala!

  • Print

Sigurno ste makar čuli za mačke koje šapom prvo izvade hranu iz posude, pa onda jedu sa poda...

Možda vam se dešava da mačka neće da jede iz poluprazne posude i čeka da je dopunite?

Zanimljivo, ovakvo ponašanje možda ipak nije izvoljevanje ili "bezobrazluk" već postoji realan razlog što se dešava... Vaša mačka možda pati od (uslovno rečeno) zamora brkova!

Ovo nije idealan naziv za pojavu o kojoj govorimo, jer je više u pitanju iritacija i stres (nego zamor poput onoga u mišićima).

Ovaj (još uvek) neformalni termin se koristi za opisivanje neprijatnog osećaja koje mačka doživljava kada njeni brkovi uzastopno dodiruju neke predmete, u ovom slučaju ivice posuda sa hranom. Iako će mnogi sa nevericom čitati ove redove, i pripisati ponašanje svojih mačaka hirovima, prilično je korisno prepoznati postojanje (eventualnog) problema. Na taj način ćete možda otkriti da li takva čulna iritacija utiče na kvalitet života vaše mačke. Srećom, rešenje je prilično jednostavno i delotvorno.

Posuda za mačke

Koliko su brkovi važni za mačku?

Mačka ima oko 12 brkova sa svake strane nosa. Naučnici ih nazivaju taktilnim dlakama ili vibrisama. Ovi organi su od višestruke, ključne važnosti za mačku. Njihova posebnost leži u tome što poseduju povećanu osetljivost i zapravo predstavljaju najvažnije receptore za dodir mačjeg organizma. U osnovi svake vibrise nalaze se ultraosetljivi organi - proprioceptori. Oni mački šalju informacije u vezi njene orijentacije u prostoru i pozicijama drugih bića i predmeta u neposrednoj okolini. Brkovi su toliko osetljivi da mogu detektovati i veoma slabe vibracije u vazduhu koji okružuje mačku. Bez preterivanja ih možemo smatrati svojevrsnim mačjim radarima.

Mačka je spretna, brza i snalažljiva u mraku i skučenom prostoru upravo zahvaljujući brkovima (i očima). Lov u mraku mački ne predstavlja veliku poteškoću jer brkovi osećaju vibracije u vazduhu koje pravi njen plen dok beži.

Nije lako, ali pokušajte da zamislite da imate hipersenzitivne obraze koji svaki čas dodiruju predmete sa vaše leve i desne strane dok jedete. Pri svakom uzimanju zalogaja, nešto vas "čačka" levo i desno po licu... i sama pomisao deluje prilično iritirajuče, zar ne?

Kada sledeći put date mački hranu, posmatrajte njene brkove dok je uzima iz činije i videćete da su brkovi potpuno pribijeni uz njušku kako bi što manje dodirivali ivice posude. Za razliku od kućne, mačka u prirodi normalno jede svoj plen sa zemlje i pritom brkovima retko dodiruje druge predmete...

Koliko je ovo problem za našu ljubimicu?

Pravilna ishrana je veoma važna za celokupno zdravlje i dobrobit mačke, pa preterana iritacija i stres izazvan "zamorom" brkova može imati negativne posledice. I sami znate da na internetu postoji veliki broj šaljivih fotografija i crteža koji prikazuju mačke koje odbijaju da jedu čim primete dno posude iako hrane još uvek ima u njoj. Vrlo je verovatno da se veliki broj mačaka ovako ponaša jer time izbegavaju prekomernu stimulaciju svojih glavnih čula dodira. Uzimanje hrane samo iz sredine posude može negativno uticati na redovno i pravilno uzimanje hrane.

Mačka pod stresom

Kako sprečiti ili rešiti ovaj problem?

Ako ste pažljivo čitali tekst od početka, pretpostavljate i sami šta je rešenje. Dajte hranu svojim mačkama na plitkim tanjirima ili posudama koje neće pipkati njihove brkove. Vaša ljubimica svakako zaslužuje da na ovakav prost način sprečite potencijalnu ili eliminišete postojeću iritaciju. Ne zaboravite i činiju sa vodom, jer i za nju važi isto - bolja je šira i plića.

Oko "zamora" brkova se još uvek nisu složili svi veterinari i bihejvioristi. Jedan deo njih smatra da mačka može da "isključi" tj. ignoriše informacije koje joj stižu od brkova, i da se usredsredi na njih kada joj je to važno. Ono u čemu se svi slažu je da stres realan i relativno čest problem kod mačaka, te da je veoma korisno obratiti pažnju na njegove moguće uzroke.

Neobično ponašanje mačke u blizini činije sa hranom i sa vodom može imati različite pozadine, od poremečaja u ponašanju, sukoba sa drugim ljubimcima, preko zubnih oboljenja, tumora, gastrointestinalnih poremećaja itd. Ako sumnjate na bilo šta od navedenog, ili na nešto drugo, najbolje da svoju sumnju odagnate posetom veterinaru.

Čak i veterinari koji negiraju postojanje fenomena "zamora" brkova se slažu da mačke prilično često izbegavaju da jedu iz činija i da im je obična ravna površina prijatnija za uzimanje hrane.

Kako sada stvari stoje, "zamor" brkova nije klasifikovan kao oboljenje, nije uzrokovan nekom bolešću, niti je vezan za neku bolest. Fenomen se jednostavno ispoljava kod nekih mačaka kada su u kontaktu sa posudama za hranu i vodu.

Za kraj, da naglasimo - NIKADA ne skraćujte mačkama brkove, ma šta da ste čuli iz bilo kojih izvora informacija. Skraćivanje brkova mačkama degradira sposobnost kretanja i izražavanja, zamućuje im čula, zbunjuje i iritira svaku mačku.

 

Izvor informacija: PETMD.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121