Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Mačja trava
Saturday, 19 October 2013 10:31

Mačja trava

  • Print

I zašto je mačke jedu?

Opštepoznata je činjenica da je mačka isključivi mesojed, ali često se može videti slika mačke koja gricka biljke. Nikome ne pada na pamet pomisao da njegova mačka želi da postane vegetarijanac, već da ljubimac misli preventivno, pokušava da spreči neprijatnost koja će u suprotnom sigurno nastati!

Zapravo, posle svakodnevnog višekratnog «umivanja» svakog kvadratnog santimetra krzna, velika količina dlaka se zalepi za jezik mačke. Kao lepo vaspitana jedinka, mačka to ne ispljune, već proguta i vremenom se u želucu nakupi pozamašna količina dlaka. Kad se napravi veća grudva od te dlake, ponekad mačka to povrati. Ali unosom dovoljne količine biljne materije te dlake se ne skupljaju u klupka, već pojedinačno ili u malim grupama nastave prirodnim putem ka spoljnjoj sredini, tj. crevima.

Prema tome, macina trava je vrlo zdrava stvar! Može da se uzgaja jednostavno u kućnim uslovima. Na tržištu je prilično lepa paleta ponude raznih trava od samog semena do već spremljenih posuda sa semenom i održivačem vlage.

Još nema gotovog mačjeg travnjaka kod nas u prodaji, ali po svetu mladi izdanci mogu i u tom obliku da se kupe.

Pošto mačka svakako zahteva «zeleniš», bolje da ne uči na svojim greškama. Mačka koja izlazi napolje obično ovako uči jer proba sve, ali ponovo se vrati samo ukusnim zalogajima.

Ljubimci koji žive isključivo u kući, mogu da se nauče šta sme a šta ne sme da se dira. Pretežno je ovo učenje naporno, ali ponekad i uspe.

Ako mačka nikako ne može da razlikuje otrovne od korisnih biljaka, u kući nikad ne treba gajiti razne vrste paprati, rododendrone, difenbahiju, ciklame, ljubičice i sl. Čak ni na nekim visinama ili skrovitim mestima, jer takvo nedostupno mesto za mačku NE postoji.

Kao što ni u vazi ne bi trebalo držati đurđevak, lalu, ljubičicu, bukete iz cvećare sa puno zelenog ukrasnog bilja. Na terasi ili prozoru ne bi trebalo uzgajati muškatle, petunije, dan i noć... Mačku ne interesuje samo cveće ili ukrasni deo, već vrlo spretno može da dođe i do vode u vazi u kojoj je nepoželjna aktivna supstanca iz biljke.

Mačka instiktivno zna da u zelenim biljkama ima ogromna količina hlorofila šta čini dobro za organizam, diže energetsku snagu ćelije kao i daje blagu umirujuće dejstvo. Bez obzira što mačka vrlo poslušno pojede i vitaminsku tableticu, ili posisa tečnu travu iz tube, ona ipak zna da je najbolji izvor - prirodni izvor.

Ovo je još jedan razlog da pored neizmerne ljubavi prema Vašem ljubimcu napravite malo mesta i za gajenje zelenih biljaka. Jednim potezom napravićete više dobrih dela:

1. Vaš ljubimac imaće izvor svežeg zeleniša

2. Vi ćete u kući imati nešto zeleno

i Vi ste učinili nešto za poboljšanje ekosistema.

I to sve samo zbog Vaše mačke...

Sa poštovanjem
Klara Ćurčin, DVM
Veterinarska ambulanta "Intervet"

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121