Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zdravlje mačke / Sterilizacija i kastracija mačaka
Saturday, 19 October 2013 11:09

Sterilizacija i kastracija mačaka

  • Print

Da li ste znali da se sterilisane ili kastrirane životinje imaju blažu narav i da žive duže?

Mužjaci:
Kastrirani mačke usmeravaju svu svoju pažnju na svoje ljudske porodice. Sa druge strane, nesterilisane jedinke često bez nadzora lutaju u potrazi za partnerom, rizikujući teške ili fatalne povrede u saobraćaju ili u okršajima sa drugim mužjacima. Osim toga, oni označavaju teritoriju urinom prilično neprijatnog mirisa.

Ženke:
Dok periodi njihovih plodnih ciklusa prilično variraju, većina ženki mačaka pokazuje slično ponašanje kada su u teranju. Četiri ili pet dana, svake tri nedelje [tokom sezone parenja], one se glasno oglašavaju mjaukanjem i uriniraju znatno češće – ponekad i svuda po kući – u pokušaju da privuku mužjake. One tako često privuku potentne mužjake koji uriniraju oko doma u kome živi ženka. 

Bolje sprečiti...

Da li ste znali da će sterilisana ili kastrirana životinja imati duži i zdraviji život?

Sterilizacija ženki [odstranjivanje reproduktivnih organa] ili kastracija mužjaka [odstranjivanje testisa] su rutinske veterinarske procedure koje se obavljaju pod opštom/potpunom anestezijom. Obe vrste operacija po pravilu zahtevaju minimalnu hospitalizaciju. ASPCA preporučuje sterilizaciju ili kastraciju u što ranijem životnom dobu životinje. Osim sprečavanja neželjenog parenja, kastracija kod mužjaka pasa i mačaka uklanja opasnost od raka testisa i bolesti prostate. Sterilizacija ženki pasa i mačaka pomaže u sprečavanju piometre [gnojne infekcije materice] i raka dojke, a sama operacija se preporučuje pre prvog teranja pošto tada pruža najveći stepen zaštite od ovih bolesti. Lečenje piometre zahteva hospitalizaciju, intravenske infuzije, antibiotike i naposletku - sterilizaciju. Rak dojke je fatalan za oko 50% obolelih ženki pasa i za čak 90% obolelih mačaka! Treba takođe znati da su anestezija i operacioni proces veoma neizvesni, komplikovani i skupi, pogotovo kada se radi o starijim životinjama.Odgovorno postupanje

Da li ste svesni da možete sprečiti patnju i smrt mnogih životinja?
Retki su ljudi koji ne vole mačiće. Nažalost, neki izgube taj osećaj naklonosti kada životinje odrastu. Kao tužni rezultat, na svetu godišnje bude eutanazirano nekoliko miliona mačaka svih starosti i rasa. Ostali žive kratak i najčešće nesrećan život lutalica. Mnoge od ovih životinja su na svet došle neželjenim uparivanjam koje je moglo biti sprečeno sterilizacijom ili kastracijom. Lutalice retko žive duže od nekoliko godina, često stradajući od gladi, bolesti, smrzavanja ili pod točkovima automobila.


Suve činjenice

Predrasuda: Ženka mačke treba da ima jedno leglo pre sterilizacije.
Činjenica: Što pre sterilišete ženku to će ona imati bolje zdravlje u budućnosti. Čim mače ima više od jednog kilograma ili je starije od 2 meseca, ona ili on mogu biti sterilisani ili kastrirani.* Mnogi veterinari sprovode veoma uspešnu ranu sterilizaciju. Što duže ženka živi bez sterilizacije, veće su šanse od tumora dojke ili infekcije materice. Zapravo, ženka sterilisana pre prvog teranja [između 6 i 9 meseci] ima šest do sedam puta manje šansi da dobije tumor od nesterilisane ženke.
*[oko ovog važnog detalja su mišljenja stručnjaka i dalje podeljena, a jedni se jako protive kastraciji mužjaka pre 8.-og meseca starosti]

Predrasuda: Sterilizacija ili kastriranje će izmeniti karakter kućnog ljubimca.
Činjenica: Male promene koje će nastupiti biće bez izuzetka pozitivne. Bez obzira na starost u trenutku ovakve operacije, vaš ljubimac će ostati veran i privržen ljubimac. Sterilizacija će smanjiti nagon za parenjem što će imati smirujući efekat na mnoge životinje. Kastrirani mužjaci mačaka uglavnom prestaju da [žele da] lutaju i da se sukobljavaju sa drugim mužjacima a takođe prestaju i da označavaju svoju teritoriju urinom.

Predrasuda: Kućni ljubimci posle sterilizacije postaju debeli i lenji.
Činjenica: Netačno! Manjak kretanja i preterana ishrana čini kućne ljubimce debelim i lenjim, a ne sterilizacija. Vaša mačka se neće ugojiti ukoliko joj obezbedite adekvatno kretanje i prilagođenu ishranu. Sterilizacija je dobra za vašeg ljubimca i zbog toga što takve životinje u proseku žive dve do tri godine duže od nesterilisanih jedinki. [nepostojanje seksualnog nagona delimično smanjuje aktivnost životinje pa je zbog toga preporučljivo pratiti težinu i adekvatno umanjiti obroke ako se primeti porast težine]

Predrasuda: Sterilizacija je opasna i bolna operacija.
Činjenica: Sterilizacija i kastracija spadaju u rutinske operacije nad mačkama. Uz minimum kućne nege, vaša ljubimica će moći da nastavi sa svojim uobičajenim aktivnostima samo nekoliko dana nakon operacije.

Predrasuda: Korisno je da deca vide kako životinje dolaze na svet.
Činjenica: Veliki broj pristupačnih edukativnih materijala i više su nego dovoljni da decu nauče o rađanju života - na odgovoran način. Dopuštanje da vaš kućni ljubimac na svet donese mlade koje ne nameravate zadržati će vašu decu naučiti neodgovornom ponašanju. Svako ko je svestan na kakav užasan način život završavaju lutalice u kafilerijama ne sme dozvoliti nekontrolisano parenje.

Izvor: Američko udruženje za sprečavanje okrutnosti prema životinjama
[ASPCA - The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals]


Napomena:
Sterilizaciju mačaka i pasa vrše sve ozbiljnije veterinarske stanice.
U Beogradu je najniža cena ovakve operacije za napuštene mačke i pse 1500 i 2000 dinara.


Slobodno nas pitajte u komentarima (dole) za bilo kakve nedoumice na temu sterilizacije ili kastracije i dobićete odgovor veterinara!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121