Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Nega i vaspitanje mačke / Zanimljivosti / Priče o crnim mačkama
Friday, 10 November 2017 10:26

Priče o crnim mačkama

  • Print

Iako smo već pisali o crnima mačkama i predrasudama koje ih prate, i opet ćemo malo na istu temu.

Uvek je pravo vreme da podelimo sa vama još zanimljivih činjenica i "urbanih legendi" o ovim prelepim životinjama.

Osvrnućemo se na neke interesantne podatke i poreklo poznatih priča, vezanih za misteriozne i često neshvaćene crne mačke.

Činjenice o crnim mačkama

Postoje najmanje 22 različite rase mačaka kod kojih postoji šansa da se rode sa potpuno crnim krznom, bez obzira da li su kratkodlake ili dugodlake. Iako ima dosta crnih rasa mačaka, skoro sve one će imati ili žutu ili zlatnu boju očiju zbog visoke količine pigmenta melanina.

Crno mače

Kada crne mačke stare, boja njihove dlake se može promeniti u različite nijanse braon boje, naročito ako mačka jako voli da se izležava na suncu. To se dešava jer sunčevi zraci razaraju pigment u mačjem krznu i postaju vidljive tabby šare u osnovi dlake. Ovaj proces koji po boji podseća na rđanje i starenje vlasnici često opisuju kao svojevrsni pokazatelj otmenosti usled prefinjene nijanse tamno crvene.

Dlaka crnih mačaka se u poređenju sa dlakom drugih mačaka teže primećuje na nameštaju ili odeći - što mnogi vlasnici smatraju za prednost!


Boginja Bastet mačka žena"Veštičija mačka"

Početkom srednjeg veka, crne mačke su povezivane sa Đavolom, vešticama i veštičarenjem.

Prema legendama veštice su mogle da se pretvore u crne mačke i obrnuto, i to je bila prethodnica mnogim praznoverjima koja i danas možemo čuti. (Jordan, 2014).

Povrh svega, postoji i srednjovekovna legenda po kojoj je Đavo vešticama poklanjao crne mačke da im služe.

Zbog svega toga u savremeno doba, veštice i crne mačke često viđamo u kontekstu zabavnih, "horor" događaja poput Noći veštica (Halloween). Možda se takođe sećate i poznate crne mačke Salem iz stripova i TV serije "Sabrina - veštica tinejdžerka", zatim Snowball II iz Simpsonovih itd...


Grebi kao Egipćani

U Starom Egiptu se verovalo da se može steći naklonost Bastet, egipatske boginje sa telom čoveka i glavom crne mačke (takođe poznate i kao Ailuros, što znači "mačka" na grčkom jeziku). Milost boginje bi se dobijala čuvanjem crne mačke u kući iz poštovanja prema ovoj zaštitnici mačaka. (Jordan, 2014).

Mačke je slično doživljavao u početku 17. veka i engleski monarh Čarls I. Nakon smrti njegove voljene crne mačke, priča kaže da je očajavao smatrajući da ga je sreća napustila. Tako i bi, te je uhapšen narednog dana i optužen za veleizdaju!

Sreća ili nesreća?

U zavisnosti od dela sveta u kome živite, crne mačke su znak ili sreće ili nesreće kod sujevernih ljudi. Pogledajmo u kojim zemljama se crne mačke smatraju srećom, a u kojima su znak nesreće. (Roberts, 2015)

Crna persijska mačka

Zemlje gde crna mačka kod sujevernih znači nesreću:

Veći deo Evrope: Crne mačke se smatraju simbolom nesreće, naročito ako nekome pređu put.

Nemačka: Crna mačka koja osobi pređe put sa desne na levu stranu je loše predskazanje, ali ako pređe sa leve na desnu, mačka donosi sreću!

Zemlje gde mačka znači sreću

Severna Evropa: Veruje se da usvajanje i briga o crnoj mački može obezbediti lepo vreme i bezbednu plovidbu na moru.

Azija: Imati crnu mačku se smatra srećom.

Škotska: Crna mačka koja se pojavi na pragu nečije kuće simbolizuje prosperitet.

Engleska: Obično se smatra da crna mačka koja nekome prelazi put predstavlja dobre vesti. U srednjem delu Engleske, crna mačka kao svadbeni poklon "donosi sreću" mladoj.

Francuska: Na jugu Francuske crne mačke se nazivaju "matagots" ili "mačke mađioničari" i prema lokalnim verovanjima, donose sreću vlasniku koji dobro hrani i brine o svojoj crnoj mački.

Italija: Ako čujete crnu mačku da kija, imaćete srećan niz događaja.

Japan: Crne mačke su simbol sreće - kada vide crnu mačku oni je pozdrave sa "Koničiva" i preuzimaju kontrolu nad svojom srećom. (Jordan, 2014)


Uz toliko različitih situacija, običaja i verovanja vezanih za prisustvo crne mačke, jasno je da kod ljudi postoji očigledna fascinacija ovim stvorenjima.

Sigurni smo da se slažete da je vreme da negativne konotacije u vezi sa njima nestanu, i da crne mačke budu posmatrane isto kao i sve ostale. Kao divna, dragocena i jedinstvena stvorenja.

Da li ste znali da je crne mačiće i mace najteže udomiti, i da u proseku najduže ostaju kod staratelja i u azilima? Nepravda! Ako volite mačke, i sami se morate boriti protiv predrasuda u svojoj okolini.

Na kraju, crne mačke zaista zaslužuju mnogo više od jednog dana u godini kada ćemo obeležavati njihovo postojanje.

Živele crne mace! :)
 

Izvor informacija:
Jordan, Cathryn (2014). Black Cats – lucky or unlucky? [Online] International Cat Care.
Roberts, Ann (2015). Black Cats [Online] Love to Know.
15 Black Cat Fun Facts [Online] PetCo.
(2017) Critter Corner: Some surprising facts about black cats [Online] The Mercury News.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121