Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zdravlje / Hipertrofična kardiomiopatija kod mačaka
Monday, 25 July 2016 11:52

Hipertrofična kardiomiopatija kod mačaka

 • Print

Mačke, kao i ljudi, mogu da budu srčani bolesnici. Eng. HCM - Hypertrophic Cardiomyopathy

Najčešće oboljenje srca koje se pojavljuje kod mačaka je hipertrofična miokardiopatija, što je medicinski izraz za zadebljenje srčanog mišića.

Uzroci za pojavu ove bolesti mogu biti gojaznost i povišen pritisak kao i pojačan rad štitne žlezde, ali najčešće se radi o naslednom oboljenju kod pojedinih rasa kao što su maine coon, ragdoll, američka kratkodlaka mačka i neke linije persijskih mačaka.

Zadebljanje srčanog mišića kod mačaka - hipertrofična kardiomiopatija
 
U toku bolesti dolazi postepeno do zadebljanja srčanog mišića, posebno leve komore i uvećanja celog srca, pri čemu se zapremina leve komore smanjuje, a srce radi sa povećanim naporom. Često dolazi do zadebljanja mitralnih zalistaka koji zatvaraju prolaz izmedju leve komore i predkomore što ima za posledicu vraćanje krvi iz komore u predkomoru, dodatno otežavajući rad srca. Takvo stanje povećava mogućnost za stvaranje krvnih ugrušaka i začepljenje krvnih sudova.

Posledica začepljenja krvnih sudova može da bude iznenadno otkazivanje zadnjih nogu, kao i infarkt srca. Usled oslabljenog rada srca pojavljuje se voda (eksudat) u plućima i trbušnoj duplji.

Simptomi se ponekad mogu pojaviti već u četvrtom mesecu života, iako se često dešava da mačka nema nikakvih tegoba do uzrasta od dve godine. Prvi simptomi su malaksalost i letargija, slabljenje apetita, otežano disanje, ubrzan, nepravilan puls, ljubičasto obojene sluzokože usta i nosa (cijanoza), zamaranje pri najmanjem naporu, suv kašalj, iznenadna paraliza zadnjih nogu, i na kraju srčani zastoj i kolaps.

Hipertrofična kardiomiopatija mačaka - zadebljanje srčanog mišića
 
Dijagnoza se postavlja auskultacijom, pri čemu se mogu čuti ubrzan, i nepravilan puls i patološki šumovi na srcu i plućima, kao i povećanje srčane mukline, što govori o uvećanju srca. EKG daje puno informacija o promenama u srčanom radu. Rentgenskim snimanjem se može videti uvećano srce i voda u plućima.

Ultrazvučni pregled nam daje kompletan uvid u promene na srcu. DNK test pouzdano pokazuje da li mačka ima ovu naslednu bolest ili ne.

Terapija ublažava simptome i produžava kvalitetan život mačke, ali ne dovodi do izlečenja. U terapiji se koriste beta blokatori, blokatori kalcijumskih kanala, ACE inhibitori i diuretici po potrebi.

Takođe, pravilna ishrana i dovoljno aktivnosti, koje imaju za cilj sprečavanje gojaznosti, u velikoj meri ublažavaju simptome.
 
Preventiva se pre svega zasniva na testiranju uzgojnih mačaka, pri čemu se iz uzgoja isključuju mačke koje su pozitivne na HCM. Odgovoran odgajivački rad može da svede ovu neizlečivu bolest na sporadične slučajeve.Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121