Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Nega i vaspitanje / Zašto je važan mačji toalet?
Monday, 10 November 2014 21:27

Zašto je važan mačji toalet?

 • Print

I zašto ih neke mačke bojkotuju?

Čitajući iskustva i probleme vlasnika mačaka na društvenim mrežama, često nailazimo na pitanja vezana za mačji toalet/posip i učenje mačaka da ih koriste.

Iako većina kućnih mačaka instinktivno zna ili sa lakoćom nauči da koristi toalet i posip kao zamenu za prirodne uslove, u ne tako malom broju slučajeva stvari umeju da se zakomplikuju. Frustracija koja tada obično nastane kod vlasnika nije zanemarljiva jer materije koje živa bića izbacuju prilikom vršenja svojih fizioloških potreba imaju neprijatan miris. Ma koliki ljubitelji mačaka bili, niko od nas ne želi takve mirise u svom životnom prostoru.

Kako bi naš život sa mačkama bio u celini harmoničan, evo nekoliko saveta na temu mačjih toaleta, posipa i srodnih tema.

"Mačka i pored obezbeđenog toaleta nastavlja da urinira po kući." Ovo je najčešći slučaj i može biti posledica više nevezanih faktora. Za početak je potrebno da proverite da li je vaša mačka fiziološki zdrava, detaljnim veterinarskim pregledom koji mora obuhvatiti analizu mokraće i krvi. Ukoliko eliminišete zdravlje kao potencijalni uzrok problema, ostaju vam oni drugi, "X faktori" za ovo neprijatno ponašanje. Ipak, gledajte na to sa pozitivne strane - najvažnije da vam je mačka zdrava!

Ukoliko niste kastrirali / sterilisali svoju kućnu mačku, nemojte očekivati da ona vrši malu nuždu samo u toaletu. Kako smatramo da je to osnova odgovornog vlasništva, nećemo ulaziti u detalje.O tome detaljnije možete čitati u našem tekstu "Odgovaran vlasnik, šta je to?".

Kada su u pitanju spoljašnji faktori koji utiču na korišćenje toaleta i posipa, sama lokacija mačjeg toaleta može biti problematična. Ono što ljudima može izgledati kao idealno mesto, mački može biti neprihvatljivo iz više razloga. Najbolje da mesto za mačji toalet bude na mirnom i tihom mestu pored koga se što manje prolazi. Npr. kupatilo u kome često radi bučna veš mašina nije dobro rešenje.

Druga greška može biti ukoliko se mačji toalet nalazi u blizini mesta na kome mačka jede i pije. Ishrana i fiziološke potrebe su strogo odvojene radnje kod mačaka i moraju se odvijati u različitim prostorijama, međusobno što dalje udaljenih. Mačji toalet treba držati na mestu sa kog se može otići drugim putem od onoga kojim se došlo. Neke mačke i dalje imaju veoma naglašen osećaj za očuvanje svoje bezbednosti pa tako ne vole "slepe ulice" iz kojih ne mogu pobeći u slučaju opasnosti. Ovo se često rešava skidanjem poklopca sa zatvorenih mačjih toaleta.


Poklopljeni mačji toalet
Pa dobro, ima li mačka pravo na malo privatnosti!?!

Vlasnici više mačaka moraju obezbediti svojim ljubimicama nekoliko toaleta, a najbolje da njihov broj bude za jedan veći od broja mačaka. Mačje toalete u tom slučaju treba postaviti na što udaljenije lokacije u domaćinstvu kako terotorijalnost neke od mačaka ne bi sprečavao druge da koriste toalet.

Veličina mačjeg toaleta takođe može biti važna. Logično, velike mačke zahtevaju i veće toalete.

Ukoliko ste sve navedeno eliminisali, a mačka i dalje urinira van toaleta, probajte sa promenom posipa. Današnja bogata ponuda mačjih posipa omogućava da bez posebne muke pronađete idealnu varijantu za svoju mačku. Mačji posipi se značajno razlikuju po sirovinama, granulaciji i mirisu. Izbegavajte preterano namirisane posipe. Iako oni nama mirišu lepo, to nije ono što većina mačaka voli.

Mačke mogu reagovati mokrenjem van toaleta i usled stresa koji su doživele a koji vi niste ni primetili. Duže odsustvo nekih članova domaćinstva, doseljavanje novih, rođenje deteta, drugi kućni ljubimci ili nešto slično može izazvati stresnu reakciju kod mačke koja se ogleda u nekontrolisanom mokrenju van toaleta.

Iako se ponekad može čuti kako mačka to radi "namerno" ili da bi se "osvetila", naučnici (bihejvioristi) koji se bave izučavanjem ponašanja životinja tvrde da mačke nikada i ništa ne rade iz inata, zle namere ili da bi se svetile. Uvek je u pitanju reakcija na nešto što ih je uznemirilo, uplašilo ili jednostavno promenilo rutinu u kojoj su se osećale sigurno.

Razbacani posip oko mačjeg toaleta
Posip uvek biva razbacan bez obzira na poklopljeni mačji toalet - rok službe :)
_____________________________

Da se vratimo na početak teksta i moguće zdravstvene uzroke izbegavanja toaleta. Oboljenje mokraćnog trakta (urolitijaza) vrlo lako može biti razlog. Mačke koje pate od ovog opasnog oboljenja doživljavaju veliku neprijatnost i bol prilikom mokrenja i mogu povezati to negativno iskustvo sa mačjim toaletom te ga zbog toga izbegavati. Takođe, ukoliko primetite da se mačka predugo zadržava u toaletu, to je skoro siguran pokazatelj da postoji problem sa izbacivanjem mokraće usled začepljenja urinarnog kanala. Ako je to slučaj, ne oklevajte, mački je time direktno ugrožen život i neophodna je intervencija veterinara (kateterizacija kojom se omogućava izbacivanje urina i sprečavanje trovanja krvi). O urolitijazi možete pročitati više u našem drugom tekstu OVDE.

Pranje mačjeg toaleta treba obavljati što neutralnijim sredstvima jer u suprotnom mačka može imati averziju na njihov agresivan miris. Rešenje je da pranje vršite češće, uz upotrebu više vruće vode a manje deterženta. Takođe, mačji toalet treba da bude čist ali ne previše čist. Mačku na mesto gde vrši nuždu privlači i zaostali miris njihovih fizioloških potreba, tako da ne treba preterivati u pranju.


Posip za mačke Biokats ClassicOno što mene kao vlasnika dve mačke malo nervira je npr. što mačke zakopavajući svoj izmet razbacuju posip van toaleta. Da, imam jedan zatvoren i dva otvorena mačja toaleta, ali je količina posipa koji završi van ovog sa poklopcem skoro ista kao kod otvorenih. Delimično rešenje je stavljanje mačjeg toaleta uz zid ili u ćošak što smanjuje prostor za prosipanje, i njegovo postavljanje na veliki komad linoleuma što olakšava uklanjanje razbacanog posipa i pranje neposredne okoline.

Domaće mace, Kem i Mek, koje redovno viđate na našem mačjem portalu nisu previše izbirljive po pitanju posipa, tako da možemo govoriti samo o iskustvu po pitanju grudvanja tj. potrošnje posipa i njegove sposobnosti neutralisanja mirisa.

Biokat`s Classic i Fresh po tom pitanju zaista zaslužuju preporuku. U pitanju su mačji posipi od prirodne gline sa velikom apsorpcijom tečnosti i mirisa. Što se tiče mačjih posipa od organskih i drugih sirovina koje firma Biokat`s takođe ima u ponudi, to poređenje ćemo ostaviti za neki naredni tekst.

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121