Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Nega i vaspitanje / Imate agresivnu mačku?
Thursday, 20 February 2014 14:31

Imate agresivnu mačku?

  • Print
Agresija ili nervoza? Agresija ili nervoza? www.fotostudio.rs

Par saveta koji vam mogu pomoći...

Problemi u ponašanju naših kućnih ljubamaca, pasa i mačaka, najčešće nastaju jer životinja ne može da zadovolji svoje prirodne potrebe. Kada govorimo o mačkama, to su - prostor za odmor, za jelo, igru, posmatranje, oštrenje kandži i vršenje nužde. Obezbedite svojoj mački ove osnovne potrebe i smanjićete probleme u ponašanju na minimum. Naravno, oni se opet mogu javiti, ali onda je tu dodatni faktor zdravstvenih problema na prvom mestu, a posle toga i potreba za modifikacijom ponašanja od strane stručnog lica.

1. Mačke moraju da imaju svoj mirni kutak gde mogu da se zavuku, da miruju i da nikog ne gledaju, kao i da njih niko ne gleda - kada im to obezbedimo one će radije tamo da se sklone i da miruju nego da nekog "napadaju" a sve u svrhu “samoodbrane” . Taj prostor treba da bude nešto natkriveno i ušuškano, korpe, kućice ili transporteri, koji trebaju da stoje u delu gde nije prometno i gde je mirno.

2. Zdelica sa hranom takođe treba da bude u delu gde nije prometno, ali isto tako mora da ima i alternativini "Izlaz"  - što znači da ako mačka jede, a vi joj priđete sa jedne strane ona uvek mora da ima sa druge strane put kojim može da pobegne, jer zapamtite - mačke su stidljive životinje i radije će pobeći nego da ostanu da se bore.

3. Mesto gde može da sedi na na nekom uzvišenju i da gleda kroz prozor. Mačke pored tog nekog skloništa moraju da imaju i mesto gde imaju dobar vidik i pregled na situaciju oko sebe, kako u prostoru gde živi , tako i napolju, a pogled napolje, na ljude, ptice drveće i td. blagotvrono deluje na CNS* mačke i one se tako opuštaju i oslobađaju od stresa.

Mačka na prozoru

4. Igračke i igra! svaka mačka voli da se igra, ali u nedostatku igračaka ona se igra sa onim što joj bude interesantno a to smo mi - naše ruke i noge. S toga, kupite razne "pecaljkice" koje na krajevima imaju miša, kupite joj loptie, kupite joj grebalicu, i igrajte se sa njom. Kada primetite da “kidiše” na vas, morate joj odmah preusmeriti pažnju  na ono šta sme da “napada” - odmah uzmite igračku i zanimajte je sa tim. Mačke su predatori i taj instinkt je kod njih veoma izražen, i nije retka situacija da nas “vrebaju” po stanu. To je obično znak - “hej hoću da se igram, dosadno mi je”.

Igračka za mačku

5. Poslastice - i mačke kao i psi vole sitne male slatke zalogajčiće. Kada je vaša mačka mirna i dobra, priđite joj i bacite ispred nje malu poslasticu, ne morate joj odmah iz ruke davati, već bacite ispred nje sa razdaljine, postepeno bacajući sve bliže vama, tako da ona mora da dolazi do vas - tako mačka povezuje vas sa prijatnim stvarima i stvara želju da prilazi vama.

Gimpet Jokies poslastice za mačke


Dodatni savet: Kako biste smanjili “štetu” koju vaša mačka napravi kada ostaje sama kući - pokida nameštaj, poruši stvari sa kuhinjskih elemenata, obavi nuždu na neadekvatnim mestima - ostavite joj interesantne mozgalice sa kojim će da se zanima, kao npr najobičinija kutija za cipele na kojoj izbušite par rupa i unutra potrpate sitne igračkice i granulice - vaša mačka će se satima zanimati pokušavajući da iz rupa izvuče ili igračkicu ili granulicu!

Jedno od rešenja za zanimaciju jedne mačke je druga mačka :)

Copyright Dr vet. med. Dunja Kovač

* centralni nervni sistem

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121