Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Zanimljivosti / Muzej mačaka - atrakcija malezijskog grada
Sunday, 18 June 2017 11:14

Muzej mačaka - atrakcija malezijskog grada

  • Print

Niko ne zna tačno zašto je malezijski grad Kučing dobio ime po mački, ali njegovim stanovnicima zaista nikad nije dosta mačaka!

Autorka putopisa: Esme Fox / BBC Travel

Sedeći u taksiju na putu ka gradu sa aerodroma u Kučingu, već vidim da ću se lepo provesti u ovom malezijskom gradu. Naposletku, ja jesam ljubitelj mačaka!

Gde god sam pogledala videla bih mačke. Džinovska mačka mi je mahala sa kružnog toka ispred Kineske četvrti. Porodica robotolikih mačaka pilji sa strane puta u blizini džamije. Sprejom naslikane ulične mačke prekrivaju zidove zgrada u vidu street art - grafita.

Skulture mačaka na svakom koraku
Motivi mačaka se u najrazličitijim oblicima nalaze na svakom koraku u Kučingu.

"Gradska opsesija mačkama zaista potiče od njegovog imena", kaže Amir koji radi u gradskom Muzeju mačaka. "Reč kučing znači mačka na malajskom jeziku".

Muzej se nalazi u Severnoj gradskoj kući, i nesumnjivo predstavlja najbolje mesto u gradu za učenje svega o mačkama i njihovom odnosu sa gradom u malezijskom Borneu - delu sveta koji se češće povezuje sa orangutanima. Stojeći između najrazličitijih eksponata - od mumificiranih ostataka egipatskih mačaka, preko dela moderne likovne umetnosti do porcelanskih figurica - koje opisuju istoriju mačaka 5000 unazad, Amir objašnjava nekoliko teorija o tome zašto je grad dobio ime po mačkama.

Muzej mačaka obuhvata istoriju mačaka od pre 5000 godina do danas
Muzej mačaka obuhvata istoriju mačaka od pre 5000 godina do danas.

Neki veruju da, kada je prvi Radža Saravaka, englez po imenu Džejm Bruk (James Brooke) doputovao u Kučing, da je pokazao u pravcu naseobine i pitao kako se ona zove. Lokalni stanovnik, pogrešno razumejući da stranac pokazuje mačku koja je prolazila, rekao mu je da se zove "Kučing". 

Drugi tvrde da je grad nazvan po šumi drveća koje je nekada raslo na mestu gde je sada grad, i rađalo male voćne plodove koji se zovu mata kučing ili voće mačje oko, koje podseća na nama poznatiju voćku liči (lychee). Poslednja teorija kaže da su ovo neobično ime odabrali stanovnici kada su otkrili kratkorepe mačke koje žive pored obale reke Saravak koja teče kroz grad.

Foto kutak mačjeg muzeja u Kučingu

Tetovaže sa motivima mačaka

Kompjuterske igrice sa mačkama u glavnim ulogama

Ukrasi, nakit i suveniri sa mačkama

Muzej mačaka - mačji muzej

Nakon posete muzeju, imala sam želju da otkrijem više o odnosu između mačaka i stanovnika Kučinga.

Dogovorila sam susret sa Harisom, lokalnim vodičem koji bi mogao da mi pokaže više čuvenih mačjih lokaliteta u gradu. Kučing je naseobina raznolike populacija koja se sastoji od Malajaca, Kineza i Indijaca, kao i pripadnika lokalnih plemena poput Iban, Bidaju, Orang Ulu i Melanau. Dok smo šetali, Haris je objašnjavao kako su mačke važne za svaku od ovih grupacija. Kinezima, na primer, mačka predstavlja simbol sreće. Mačke su takođe poštovane u islamskoj religiji - koji je već stotinama godina preovlađujuća vera autohtonih plemena na Borneu. Interesantno je da je čak i prorok Muhamed, prema Kuranu, imao mačku koja se zvala Mueza i koju je jako voleo.

U međuvremenu, stanovnici Bornea cene mačke od davnina, pre svega jer im pomažu u kontrolisanju štetočina. Haris mi je rekao da su vlasti pedesetih godina XX veka pokušale da upotrebe pesticide protiv malaričnih komaraca i pacova.

Nakon što su hemikalije negativno delovale na celokupnu populaciju mačaka u regionu, britansko Kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) je padobranima spustilo čak 14000 mačaka u ruralne predele malezijskog Bornea u okviru misije "Operacija mačji desant".

Prošli smo pored porodice džinovskih skulptura višebojnih mačaka postavljenih na vrhu fontane i nekih razigranih mačaka izlivenih u bronzi nedaleko od obale. Haris je objasnio kako su mačji motivi naprosto svuda: studenti se obrazuju na I-CATS univerzitetu, što je skraćenica za International College of Advanced Technology Sarawak, lokalna radio stanica se zove Mačji FM (Cats FM). Pokazao mi je gradski grb na vrhu visokog stuba: vaga pravde i zlatna mačka, dok se 4 bele mačke nalaze na osnovi stuba (slika dole). "Vidite, mačke je duboko utkana u srž našeg grada, od istorije do moderne kulture", dodaje Haris.

Grb grada Kučinga ima na sebi nekoliko mačaka

Na kraju izleta, još je ostalo da vidim neku pravu mačku, tako da me vodič odveo da upoznam njegove prijatelje u "Mjau Mjau mačjem kafeu", koji se nalazi 5km južno od reke Saravak i Mačjeg muzeja. Vlasnica i osnivačica mačjeg kafića, Dženet, kaže daje osećala da mora otvoriti mačji kafić kako bi izašla u susret stanovnicima koji nemaju uslove da imaju mačku u svom domu. "Trenutno ovde imamo 6 mačaka od kojih je svaka različite vrste", rekla je vlasnica.

Posmatrala sam njene ostale goste u kafiću: devojka se ispružila na dvosedu sa Kivi, velikom belom dugodlakom macom koja se izležavala pored nje; muškarac je sedeo na podu i igrao se sa Srudijom, bengalskom macom otmenog izgleda; mladi par je mahao trakicama ispred Hani, persijske mace krupnih očiju.

Mjau mjau kafe

Sama ne verujem da mi mačke donose sreću ili da imaju duhovno značenje. Ipak, sedela sam tamo, i kada mi je dugodlaka siva maca Ejpril predući sela u krilo, osetila sam da mi je baš lepo u Kučingu! :)

 

Izvor informacija: BBC Travel / Esme Fox

Korisni linkovi: Mjau Mjau Kafe

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121