Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Problem suvog oka kod mačaka
Saturday, 19 October 2013 10:33

Problem suvog oka kod mačaka

  • Print
Problem suvog oka kod mačaka Problem suvog oka kod mačaka

Suvo oko je mnogo češće nego što se ovom problemu daje značaj, kako u humanoj tako i u veterinarskoj praksi.

U dijagnostici suvog oka veoma je važno uzeti iscrpnu anamnezu. U humanoj medicini anamnezu uzimamo od pacijenta a u verinarskoj od vlasnika ljubimca. Nije na odmet da kazemo na sta se žale i kakve smetnje imaju ljudi, jer mozda i neko od vas ima taj problem.

Skoro svi pacijenti imaju slicnu anamnezu:

Prekid kornealnog filmaNajčešće se žale na grebanje u oku kao da imaju pesak.

Osećaj stranog tela,peckanje, suzenje oka na vetru i kada je hladno, pri vožnji automobila pored otvorenog prozora, leti pri korišćenju ventilatora, pri dužem gledanju TV-a, pri dužem čitanju, i ujutro prilikom buđenja tesko otvaraju oko. Moguće da i naši ljubimci imaju neke od nabrojanih smenji ali mi ne možemo dobiti od njih odgovor.

Prema tome - treba prepoznati suvo oko kod ljubimaca, i drugih zivotinja. Pacijenta preba dobro pregladati na biomikroskopu i naročito obratiti pažnju na izgled Rivusa (suznog potočića) prisustvo detritusa (nataložene belančevine iz suza i oljustene epitelne ćelije) i filamenata. Kliničke metode u dijagnostici suvog oka u svakodnevnoj praksi su: bojenje roze bengalomi fluoresceinom, ispitivanje kvantiteta lučenja suza Shirmer I i III ispitivanja kvaliteta suza merenjem vremena prekida kornealnog filma (Tear break up time) - TBT.

Shirmer I pregled produkcije suzaOd ovih metoda za ispitivanje kolicine suza najčešće se koristi Shirmer I [slika levo]. Ako suze okvase više od 15 mm papirića, produkcija suza je dobra. Sa starošću produkcija suza se smanjuje ali nikad nije ispod 10 mm. Znači ovom metodom se ispituje ukupno lučenje suza. Ovaj pregled nije dovoljan.
Potrebno je odrediti i kvalitet suza.

Ovaj pregled je neophodno uvesti u svakodnevnu praksu pri dijagnostici suvog oka. Ovim pregledom se može rano otkriti nedostatak mucina u suzama i na vreme otpočeti lečenje suvog oka dok nije došlo do pojave komplikacija na rožnjači.

Suze se sastoje iz tečnog dela, koji luči suzna žlezda koja se nalazi u spoljašnjem gornjem delu oka ispod gornjeg kapka i akcesorne suzne žlezde u konjunktivi. Tečni deo čini 98% suza. Mucin se stvara u peharastim ćelijama konjunktive i ima ga 1% u suzama i masnoća koju luče Majbomove žlezdice, koje se izlivaju uz koren trepavica. Masnog sadržaja ima takođe 1%. Pošto ne postoji idealno stanje, tako nema ni idealnih suza.

Sve što može negativno da utiče na lučenje pojedinih komponenti suza može negativno da utiče na kvalitet suznog filma koji pokriva prednji segment oka i drži ga uvek vlažnim. Prema tome dugotrajne loše lečene upale konjunktive, upala ivica kapaka (Blepharitis) perutanje ivice kapaka, nepravilno zatvaranje kapaka naročito kod nekih rasa pasa i macaka (persijske i egzotične mačke, pekinezeri, kokeri, bernardinci, ši-cu) koji imaju problem suvog oka čak i kad imaju dovoljo suza. Suzni film se obnavlja posle svakog treptaja jer oko mora stalno da je vlažno, odnosno rožnjača mora da je stalno vlažna. Otprilike posla svakih 5 sekundi oko refleksno trepće i obnavlja suzni film. Ako suzni film pukne pre novog treptaja na primer posle 2 ili 3 sekunde, pacijent će imati sve na početku teksta navedene simptome.
Suvo oko kod mačke
Kod kućnih ljubimaca prvi znak da imaju suvo oko je pojava suvih krmelja koji su skoro neprekidno prisutni. čak i kada vaš ljubimac nema izraženu upalu. Suvo oko je veoma podložno infekcijama. To treba imati u vidu kad vaš ljubimac ima stalno prisutan krmelj. Vlasnici krmelje otklanjaju na razne nacine. Neko to radi prstima bez vate, i nekog rastvora (recimo Acidi Borici 3%, Na Cl 0.9 %) Međutim to nije rešenje.

Ako su infekcije konjunktive učestale treba obavezno uzeti bris konjunktive na antibiogram i dati adekvatnu terapiju. Bris uvek treba dati bez prethodnih eksperimentisanja sa raznim lekovima. Ukoliko nema mogućnosti da se uradi bris a radi se o akutnoj upali koja je praćena lepljivim sluzavo-gnojnim sekretom, najbolje je dati antibiotik širokog spektra koji pokriva skoro sve uzročnike konjunktivitisa čak i Clamidiju, a to je solMarocen ili sol Floksan a mast samo uveče za razliku od onih koji akutnu upalu leče mastima. To je stručna greska. Osim kapljica i masti u lečenju suvog oka veoma važno mesto zauzimaju VEŠTAČKE SUZE. One su neophodan lek u lečenju suvog oka.

Oči iste mačke nakon uspešnog tretmana
Oči makon uspešnog tretmana

Do pre nekoliko godina svi mi koji se bavimo ovom problematikom nismo imali nikakav izbor. Nije bilo oficijelnih preparata nego su farmaceuti pravili veštačke suze (H.P.M.C) sa konzervansom koji je ponekad iritirao oko. Danas na našu sreću imamo citavu paletu veštačkih suza raznih proizvođaca pa čak možemo i da biramo šta prepisati. Alkaloid Skoplje je pre nekoliko godina proizveo Solcoseryl gel koji je melem za oko. To tvrdim iz svog dugogodišnjeg iskustva sa tim lekom. Koliko puta dnevno treba kapati veštačke suze zavisi od kvaliteta suznog filma pacijenta. Znači nema šablona u prepisivanju leka. Posle kapanja veštačka suza drži stabilan kornealni film do 2 sata. Prema toma doziranje je individualno.

Više od 15 godina bavim se ovom problematikom i kod kućnih ljubimaca.

Moj zaključak bi bio: Efikasna terapija koja bi trajno rešila problema suvog oka ne postoji.

Ali otkad je u praksu uveden ozbiljniji pristup i svestranije sagledavanja problema i uključivanje veštačkih suza u lečenju suvog oka i Solcoseryl gela uveče tegobe pacijenata su znatno manje a komplikacije znatno ređe. Sad je lakše i nama i našim pacijentima kada znamo da smo isključenjem polimorfne i nekontrolisane terapije "Konjuktivitsa" kako [pogrešno] kazu naši pacijenti, disciplinovali ljude i vlasnike kućnih ljubimaca da redovno uzimaju VEŠTAČKE SUZE. Bilo bi dobro usmeriti se na jednog SVOG lekara koji je upuznat sa problemom vašeg ljubimca.

Copyright Dr Milica Tanjević, oftalmolog

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121