Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Video / Nega i vaspitanje / KREATIVNO - Zaštitite nameštaj od mačjih noktiju
Friday, 27 December 2019 09:40

KREATIVNO - Zaštitite nameštaj od mačjih noktiju

  • Print

Zaista je fantastično posmatrati savitljivost i gracioznost mačjeg tela dok se isteže i oštri nokte?

Problem nastaje kada podloga na kojoj ona oštri nokte vremenom bude pretvorena u froncle. Većina mačaka ispoljava ovo ponašanje kao deo svoje prirode. Iz tog razloga im zaista ne možemo uzeti "za zlo" što one vide naš nameštaj kao velike grebalice.

Srećom, postoji nekoliko načina da spasete svoj nameštaj od daljeg grebanja. Kao i obično, potrebno je ovom poduhvatu posvetiti malo vremena, biti kreativan i pre svega JAKO uporan!

Za početak, moramo razumeti da je grebanje prirodno ponašanje mačke. Grebanjem kore drveta, stolice ili kauča mačka označava teritoriju, smiruje nervozu i rasteže svoje mišiće nakon mirovanja. Povrh navedenog, mačka na ovaj način oštri svoje nokte i priprema ih za eventualnu situaciju kada će hitro morati da se popne uz drvo, ili zgrabiti plen.

Istezanjem i grebanjem određene površine tj. dela vašeg nameštaja, mačka zapravo pokazuje veliku prisnost sa vašim stvarima i vama. Vi ste njeni, pa samim tim i vaše stvari pripadaju njoj!  :)

Povećajte broj potencijalnih grebalica

Iako je grebanje prirodno ponašanje mačke, to ne znači da ste osuđeni na oštećene komade nameštaja. Postavite alternativne grebalice u neposrednoj blizini fotelja, dvoseda i troseda, čime ćete mački omogućiti da bez pravljenja štete markira svoju teritoriju i oštri nokte.

Verovatno već znate koji su omiljeni komadi vašeg nameštaja, pa grebalice poređajte u njihovoj blizini, kao i pored mesta gde mačka najčešće spava. Prirodno, kada se probudi, mačka se obično prvo dobro istegne, istovremeno oštreći nokte...


Drvene merdevine su idealna grebalica i svojevrsno vertikalno igralište za vašu mačku!

Sada kada znate da ovo ponašanje mačke ima višestruku namenu, ne zaboravite da je označavanje teritorije jedna od njih. Grebalice stoga moraju biti na istaknutim mestima po vašem domaćinstvu, a ne u budžacima gde retko ko prolazi...

Kada obezbedite više alternativnih grebalica, nežno sklanjajte mačku sa nameštaja kada počne da se rasteže. Tretirajte grebalice tečnim ekstraktom mačje trave ili samom valerijanom. Kada vidite da mačka upotrebi grebalicu nagradite je sa par granula i ona će vrlo brzo imati pozitivno iskustvo.

Nemojte odustajati ni ako mačka ignorište grebalice. Kao što smo rekli na početku teksta, budite kreativni, isprobajte različite materijale, komad starog tepiha, pletene podloge različitog bilja, kartonsku lepenku od kutija ili nešto treće. Takođe, oblik površine za grebanje, i njen nagib u odnosu na pod takođe mogu biti važni mački, pa isprobajte više položaja.

Pliš može biti rešenje!

Isprobajte plišanu presvlaku na delu nameštaja gde vaša mačka voli da se isteže. Način tkanja plišaotežava mački da zarije nokte u njega, pa ga one zbog toga uglavnom izbegavaju.

Citrusi odbijaju neke mačke

Ne mali broj mačaka bukvalno beži od mirisa limuna ili pomorandže. Naprskajte svoj kauč prirodnim sokom cistrusa ili osveživačem koji ima takav miris. Ako je vaša mačka jedna od njih, ona će tražiti sledeće mesto za istezanje, i pronaći ga na grebalici odmah pored.Jabukovo sirće takođe ima miris koje većina mačaka ne voli. Nažalost, miris sirćeta nije baš nešto što i mi ljudi želimo da osetimo kada se zavalimo u fotelju. Probajte ako ništa drugo ne pomaže!

Selotejp kao univerzalno rešenje za sve!

I sami znate da selotejp rešava skoro svaki problem u kući, a tek njegova dvostrana varijanta... Mačke zaista mrze lepljive stvari, pa će tako naučiti i da izbegavaju delove nameštaja koje (privremeno) oblepite ovim čudotvornim izumom.

NIKADA ne odstranjujte mački njene kandže!!!

Kao što smo već ranije pisali, trajno hirurško sečenje kandži je amputacija poslednje kosti u prstima mačje šape, i predstavlja ekstremno bolan zahvat. Sem toga, mačka će zbog sporog zarastanja i bolova koje pritom trpi izbegavati da koristi posip koji mora da zakopa istim tim šapama. I sami možete zaključiti šta će ona u tom slučaju, umesto u posipu, raditi na drugim mestima po kući.

Više o ovoj temi pročitajte u našem tekstu "Istina o trajnom sečenju kandži" ovde

Mačje nokte sami možete skraćivati, ali prethodno pitajte vašeg veterinara da vam pokaže kako se to radi. Takođe, i o tome smo već pisali ovde.

Na kraju ćemo još jednom naglasiti da je najvažnije razumeti prirodu mačke i imati strpljenje da je korigujemo na pravi način.

Tri put URA za grebalice! :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121