Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zdravlje mačke / Nega i vaspitanje / Odlučili ste da uzmete još jednu mačku? Kako da ih pravilno upoznate?
Monday, 22 August 2016 20:08

Odlučili ste da uzmete još jednu mačku? Kako da ih pravilno upoznate?

  • Print

Kao što to kaže većina ljubitelja - gde je jedna mačka, tu je i druga, treća...

Mnoga domaćinstva imaju više od jedne mačke, i to je sasvim prirodno i normalno. Mačkama jeste potrebno društvo pripadnika njihove vrste jer će na taj način imati fizičku aktivnost, društvenu intereakciju i mentalnu stimulaciju kakvu ne mogu dobiti od ljudi. Kao što vidite i sami, psotoji dosta razloga da imate više od jedne mačke!

Naravno, radi mira u kući važno je da se postojeća (ili njih više) i nova mačka upoznaju uz što manje stresa. Cilj je da se izbegne bilo kakav konflikt, ali mačke umeju da budu jako teritorijalne. Samo dodavanje nove ljubimice u ograničen prostor stana ili kuće gde već živi jedna mačka može biti incident u najavi. Ne očajavajte, uz strpljenje i puno ljubavi, čak će i najveći namćori od mačaka naučiti da prihvate nove drugare, pa često i postati nerazdvojni prijatelji. (verujte nam, pričamo iz svog iskustva...)

Ne ostavljajte ih u istoj prostoriji zajedno

Kada nova mačka ili mače dođu u vašu porodicu, najbolje da spremite zasebnu sobu u kojoj će biti sve što im je potrebno: mirno mesto za spavanje, posude za hranu i vodu, igračke, toalet. Vaša postojeća mačka u početku ne sme imati slobodan pristup ovoj prostoriji!

Kako pravilno upoznati mačke?

Razdvajanje ima nekoliko očiglednih prednosti. Ono omogućava vašoj prvoj mački da se navikne na činjenicu da na njenoj teritoriji sada živi nova životinja, a da pritom ne dođe do njihovog direktnog dodira. Sem toga, nova mačka takođe treba da ima priliku da se navikne na mirise i zvuke novog prostora, i to bez straha od odmazde mačke-domaćina. Povrh svega nabrojanog, korisno je (i preporučljivo) da svaki novi kućni ljubimac određeno vreme provede u nekoj vrsti karantina (iako je već vakcinisan i zdrav), čisto radi predostrožnosti kojom se utvrđuje da je životinja stvarno zdrava. Ovako ćete vaše postojeće mačke zaštititi od eventualne bolesti koje bi mogle dobiti od novajlije.

U prvoj fazi fizičke razdvojenosti, sve vaše mačke treba da mogu da se međusobno onjuše i čuju. Iako će one same iz radoznalosti boraviti blizu vrata koja ih razdvajaju, možete ih i jedne i druge hraniti sa suprotnih strana vrata - da se dodatno priviknu na nove mirise. Hranjenje u međusobnoj blizini će takođe stvoriti trajno pozitivno iskustvo vezano za miris nove mačke.

Dodatno im možete davati poslastice kada pribiju njuškicu uz vrata mirišući i osluškujući svoje nove drugare sa druge strane. Mace će ovako povezati nagradu i ukusne zalogaje sa prisustvom nove, nepoznate mačke, a to će pomoći u procesu upoznavanja.

Razmena mirisa

Sledeći korak posle prve nedelje može biti razmena stvari na kojima vaše mace spavaju. Dovoljno je da je mačka spavala par dana na određenom komadu tkanine kako bi jasno ostavila svoj miris na njemu. Zamenite im međusobno te posteljice i ostavite ih da dalje njuškaju i istražuju same, kako bi se uverile da od mirisa novog drugara ne preti opasnost. Većina mačaka ovu fazu prođe bez negativnih reakcija, ali ukoliko se javi negodovanje ili stres, budite strpljivi i produžite trajanje ovog koraka još nedelju dana...

Vizuelni kontakt

Nakon prethodnih postepenih koraka koji su prošli mirno, vreme je da vaše mace vide jedna drugu. Za prvi put najbolje da to bude bez dodirivanja, i obavezno uz vaš nadzor. Vlasnici najčešće za ovu svrhu koriste pregradu sa mrežom za komarce ili okvir vrata preko koga je postavljena neka vrsta mreže. Zavisno od rasporeda i nameštaja u vašem domu, slobodno improvizujte prozirnu pregradu koja će mačkama omogućiti da se vide i njuše, ali ih sprečiti da dođe do neželjenog jurenja ili sukoba. Mace u ovoj fazi obično brzo naviknu da se gledaju, bez opasnosti ili želje za tučom. I u ovoj fazi ponavljajte hranjenje obe mačke u neposrednoj međusobnoj blizini kako bi se kod obe ponovilo pozitivno iskustvo. Takođe možete jednoj mački davati poslastice kada u prisustvu druge ne pokazuje znake neprijateljstva, već pokazuje željeno mirno ponašanje. Ovakve postupke ponavljajte što češće, više puta dnevno. Kada se mačke sa suprotnih strana pregrade naviknu jedna na drugu bez ikakvog nagoveštaja negativne reakcije, možete polako preći na sledeći korak.

Zamena mesta

Postavite novu mačku koja je bila ograničena na jednu prostoriju da istražuje ostatak kuće, a dosadašnjoj maci-domaćici dajte priliku da istraži sobu u kojoj je nova mačka bila u "karantinu". Nakon par dana obrnutih uloga, dolazi čas za prvi kontrolisani, direktni susret!

Ako vam se čini da su mačke dovoljno priviknute na postojanje one druge, pustite ih da slobodno šetaju po istoj sobi uz vaš nadzor. Dogodi li se da je nekoj od mačaka neprijatno, da se plaši ili beži, razdvojite ih pre nego dođe do problema.

Isti postupak pokušajte narednog dana, sve dok strah ne nestane. Nakon desetak ovakvih časova direktnog upoznavanja, povećavajte vreme koje mačke provode zajedno. I dalje ih pažljivo nadzirite jer je ovo najosetljivija faza u kojoj nije dobro da se dogodi sukob.

Kada izlazite iz kuće i dalje ih nemojte ostavljati zajedno bez nadzora!

Upoznavanje dve mačke

Na kraju, ako sve prethodno teče po planu, puštajte obe mačke da se slobodno kreću po celom stanu uvek kada ste kod kuće.

Period međusobnog upoznavanja i privikavanjaj obično traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Dužina i komplikacije najviše zavise od uzrasta mačaka koje se upoznaju. Što imate stariju mačku-domaćina, to će ona teže prihvatati novajlije. Ako mladoj mački donosite u dom mlado mače, period upoznavanja će najverovatnije biti veoma kratak. Ukoliko se pojave problemi, produžite trajanje svake od nabrojanih faza i budite strpljivi.

Najvažnije u celoj priči je da budete strpljivi i da sve radite postepeno i bez žurbe. Rezultati su pozitivni u 99.9% slučajeva!

Pitanje je samo vremena kada će vaše mace postati prijateljice koje se u toplom kutku zbijaju zajedno kada dođe zima... :)

Mačke prijatelji

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121